Kwekerij+in+Helmond+verkoopt+alle+planten+in+twee+maanden
Reportage
© Peter van Houweling

Kwekerij in Helmond verkoopt alle planten in twee maanden

Plantenkweker Marijn van der Linden uit Helmond verkoopt elk jaar zijn kas leeg tussen half april en half juni. De coronamaatregelen zorgden dit jaar voor veel stress, maar de start van het verkoopseizoen is uitstekend.

De persconferenties waarop premier Mark Rutte coronamaatregelen aankondigde, waren spannend voor Van der Linden. Zouden bedrijven zoals dat van hem dicht moeten? Het hele jaar werkte hij toe naar deze twee verkoopmaanden. Alle kosten waren gemaakt. Als zijn kwekerij dicht zou moeten, zou hij het hele jaar geen opbrengsten hebben. Alle planten zouden dan naar de stort moeten.

Maar gelukkig mocht de kwekerij open blijven voor de verkoop. Natuurlijk wel met inachtneming van de coronaregels van het RIVM. De kweker ziet dat klanten zich daar goed aan houden. De politie die de kwekerij bezocht om de regels te controleren, bevestigde dat. Van der Linden vindt dat ook voor zichzelf belangrijk. 'Het gaat niet alleen om de veiligheid van klanten, maar ook om onze veiligheid.'

Absurd druk

De kwekerij is altijd open van half april tot half juni, ongeacht het weer. Dit jaar gingen de deuren open op de vrijdag voor Pasen. De coronacrisis heeft klanten niet weggehouden van de kwekerij. De eerste verkoopdag was het 'absurd druk', zegt de kweker. 'We zijn daar zelfs een beetje door overvallen.'

Mensen blijven door corona meer thuis en willen dan toch wat kleur in hun tuin

Marijn van der Linden, plantenkweker in Helmond

De grote aanloop kwam volgens de perkplantenkweker door een combinatie van het wekenlange mooie weer, de openingsdag net voor Pasen en het coronavirus. 'Mensen blijven door corona meer thuis en willen dan toch wat kleur in hun tuin.'

Verkoop nooit eerder

In een mooi voorjaar zoals dit jaar start de verkoop niet eerder. 'We verkopen alleen uit onze eigen kwekerij en de teelt is afgestemd op verkoop vanaf half april. Onze klantenkring begrijpt dat', legt Van der Linden uit. Doorgaans zijn de twee weken voor Moederdag de topweken voor de verkoop.

Als de ondernemer half juni de deuren sluit voor klanten, staat de kas vier maanden leeg. Die maanden gebruikt hij om samen met zijn vader het hele bedrijf te resetten: schoonmaken, onderhoud en vernieuwen. 'Dat brengt veel rust in het bedrijf. Het contrast met de maanden daarvoor is groot. Vanaf begin februari tot eind juni is het intensief. Elke week zeven lange dagen werken.'

Langzaam kweken

Half oktober start de opkweek voor het volgende seizoen. Van der Linden koopt dan stekjes en gaat die samen met zijn vader wekenlang oppotten, te beginnen met de hanging baskets. Hij stekt niet zelf. Dat vraagt te veel arbeid. De plantenteler heeft slechts één teeltronde. Daardoor kan hij de planten langzaam kweken, met lagere temperaturen. De temperatuur in de kas volgt de buitentemperatuur.

De kweker stookt alleen bij om de temperatuur op minimaal 6 graden te houden. 'Op die temperatuur blijven de planten nog wel een beetje in actie, maar is er niet te veel groei. Daar krijg je sterke, kortere planten van. Onze planten zijn kou gewend. Die kun je in het voorjaar met minder risico buiten zetten.'

Geen tuincentrum

De groene ondernemer benadrukt dat de kwekerij geen tuincentrum is. 'Bij ons ligt de nadruk op de kwekerij. Wij verkopen alleen planten die we zelf hebben gekweekt. Ik ben echt een kweker. De winkel vind ik superleuk, maar wij zijn bovenal een kwekerij.'

Een vaste en groeiende klantenkring bezoekt jaarlijks de kwekerij. 'De meesten zijn een beetje liefhebber', zegt de plantenkweker. Klanten komen soms van heinde en verre. 'Dan vertellen ze dat ze helemaal uit Rotterdam komen. Sommigen komen zelfs met een paardenkar. Dan nemen ze gelijk planten mee voor de buren en familie.'

De kweker maakt vrijwel geen reclame. Alleen om te melden dat de verkoop start. 'De rest is mond-tot-mondreclame. Daar ben ik best trots op.'

Terug uit Amsterdam

Lange tijd leek het er helemaal niet op dat Van der Linden het bedrijf zou overnemen. Hij werkte zes jaar geleden nog als stedenbouwkundige in Amsterdam. Steeds vaker dacht hij tijdens zijn werk aan de kwekerij thuis in Helmond. 'Ik dacht: wat zit ik hier nog te doen? Ik vind het bedrijf thuis superleuk en in mijn werk bedenk ik hoe we meer van zulke bedrijven in de stad kunnen krijgen, terwijl mijn ouders thuis zelf zo'n bedrijf hebben.'

Van der Linden nam ontslag en verhuisde terug naar Helmond. De eerste jaren waren 'om te proberen' en drie jaar geleden nam hij het bedrijf over. 'Ik er superblij mee dat ik dit heb gedaan', zegt de jonge ondernemer. 'Ik had het veel eerder moeten doen. Maar als je hier opgroeit, weet je niet beter. Dan is dit vanzelfsprekend.'

Kwekerij Van der Linden
Kwekerij Van der Linden in Helmond omvat 16.000 vierkante meter kas. Marijn van der Linden nam het bedrijf drie jaar geleden over. Daarvoor werkte hij als stedenbouwkundige. Zijn vader Rini stopte in 2001 met trostomaten, verkocht een andere locatie en ontmantelde de kas, zodat die alleen nog geschikt was voor koude teelten, zoals perkgoed. Van der Linden maakte de overstap omdat hij wel wilde blijven tuinieren, maar met minder druk om elke dag maximaal kilo's te telen zonder invloed te hebben op de markt. Daarom koos hij voor de niche perkplanten. Een kas met huisverkoop paste ook beter bij de locatie. Van der Linden teelt en verkoopt zes productgroepen: hanging baskets, perkplanten, groenten en kruiden, kuipplanten, groenteplanten voor buitenteelten en netzakken. Vooral de verkoop van hanging baskets en van groenten en kruiden stijgt. Van der Linden: 'Groenten zijn sierlijk, mensen leren ervan hoe die groeien en op de barbecue zijn ze het allerlekkerst omdat je ze zelf hebt gemaakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer