AD%3A+%27Kabinet+beperkt+nieuw+steunpakket+bedrijven%27
Nieuws
© Het Hoge Noorden

AD: 'Kabinet beperkt nieuw steunpakket bedrijven'

Het kabinet wil het nieuwe steunpakket voor bedrijven, die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, verder beperken. De voorstellen worden woensdag binnen de coalitie en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers besproken, melden bronnen het AD.

De loonsteun voor bedrijven (NOW) zou wel langer duren: tot 1 juli volgend jaar. Tussentijds zal wel worden gekeken of de regeling moet worden aangepast. Bedrijven komen voor deze regeling in aanmerking als ze 20 procent omzetverlies hebben. Dat zou 30 procent worden, aldus het AD.Dan wordt nu nog 90 procent van de loonkosten vergoed, maar dat zou volgens de krant stapsgewijs worden teruggebracht naar 60 procent. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.


Zwaarst getroffen sectoren

Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen.


Dat pakket moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen, zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp'ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.


Voorschotten

Het wordt het derde steunpakket voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo'n 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt.

Sinds begin juli is bijna 1,5 miljard euro uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week. De hoop is dat de ministerraad vrijdag het groene licht kan geven voor het derde steunpakket.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer