Rabo Tuinbouwbarometer maakt sprong

In het derde kwartaal van dit jaar krijgt de tuinbouw een 6,5 in de Rabo Tuinbouwbarometer. Dat is aanzienlijk hoger dan 4,6 van het tweede kwartaal.

Rabo+Tuinbouwbarometer+maakt+sprong
© Vidiphoto

Voor de meeste producten is de situatie in de loop van het tweede kwartaal sterk verbeterd, schrijft de Rabobank in de Tuinbouwbarometer. Wel zijn de vooruitzichten voor enkele producten, die veel bij evenementen of in de luxere horeca worden gebruikt, zoals kruiden, snijcymbidium, snijhortensia, en witte roos, nog slecht. De afzet ervan blijft zorgelijk, stelt de bank.

De exportwaarde van sierteeltproducten lag in maart, april en mei 500 miljoen euro lager dan in 2019. In diverse landen was tijdelijk geen afzet mogelijk, waardoor veel teelt- en handelsbedrijven omzetverlies leden.


Sierteelt kruipt uit dal

Voor veel van deze ondernemingen was het omzetverlies tussen half maart en half juni lager dan de drempel van 30 procent, die door de regering als grens was gesteld om in aanmerking te komen voor een steunpakket. Hierdoor moesten zij de klappen zelf opvangen. 'Inmiddels kruipt de sierteelt voorzichtig uit het dal door een stijging van onlineverkoop en door betere samenwerking binnen de sector', weet de Rabobank.


De omzet van supermarkten in aardappelen, groente en fruit was in maart en april hoog. Het bijna volledig stilvallen van de foodservice was daarvan de oorzaak. Nu restaurants en cafés hun deuren weer hebben geopend, komt de vraag naar luxere groente- en fruitsoorten, ofwel de typische horecaproducten, weer op gang.


Goed bessenseizoen

'Eén van de productgroepen met een goed voorjaar was zachtfruit', stelt de bank. 'Aardbeien zijn in april en mei tegen goede prijzen verkocht. Ook de vraag naar bramen, frambozen en rode bessen ligt inmiddels op een goed niveau, maar blijft ook afhankelijk van de horeca. De eerste weken van het Nederlandse blauwe bessenseizoen geven goede hoop voor de toekomst.'

Al met al noemt de Rabobank de verwachtingen voorzichtig positief, op voorwaarde dat er geen tweede corona-uitbraak komt. Het herstel in tuinbouw is nog niet zo groot dat het niveau van het eerste kwartaal wordt gehaald. Toen was het cijfer een 7.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer