Boerderijcamping en ijs scoren

Voor melkveehouder Barend Mul uit het Drentse Fluitenberg stond de zomer van 2020 in het teken van lange dagen werken in zijn ijsmakerij. Plus het coronaproof maken van de boerderijcamping. Voor beide bedrijfstakken was het een topzomer.

Oma's appeltaart, spekkies, boerenkermis, bokbier en Cassata Siciliana. Dat is slechts een kleine greep uit het grote assortiment boerderij-ijs dat op Hoeve Sonneclaer wordt geproduceerd. Het biologische melkveebedrijf heeft zo'n zeventig melkkoeien. De meeste melk gaat naar de kaasmakerij in Rouveen, de rest wordt in de eigen ijsmakerij verwerkt.

En dat betekende voor Mul de afgelopen maanden flink aanpoten. 'Zes dagen per week begonnen we om 4 uur 's ochtends met de productie. Tot 's avonds laat, want de vraag was enorm. Vooral de delicatessenwinkels hebben goed gedraaid qua ijsomzet. Dat compenseerde voor ons het wegvallen van de horeca in het voorjaar.'


Extra sanitair

De boerderijcamping in Fluitenberg bestaat uit een gedeelte met vaste Farmcamps-tenten en ruimte voor mensen met een eigen tent. Mul had extra sanitair ingehuurd, zodat alle gasten veilig konden recreëren op de boerderij.

'De units zijn deze week weer opgehaald, omdat de vakanties erop zitten en de bezetting een heel stuk minder is. Maar het was in de zomer noodzakelijk om ze te huren. Dat was wel een extra kostenpost natuurlijk. Gelukkig hebben de gasten daar gedeeltelijk aan meebetaald.'


Drukke nazomer

Door de omslag in het weer en het einde van de vakantie komt er geleidelijk weer wat rust op Hoeve Sonneclaer. De afzet van boerderij-ijs loopt echter gewoon door, omdat Mul een aantal vaste klanten heeft. 'Wij rijden wekelijks met een koelauto door het land om ons ijs te bezorgen. Naar bijvoorbeeld Zoetermeer en Eindhoven.'

Dus produceren moet hij sowieso. 'En als ik naar de camping kijk dan zien we dat er nu meer reserveringen zijn voor september dan in andere jaren. Wellicht schuiven mensen de afgezegde kampeervakantie van het voorjaar door richting herfst. Dus na de topzomer komt er voor ons ook nog een goed najaar aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer