John+Deere+verliest+omzet%2C+maar+verhoogt+winstraming
Nieuws
© John Deere

John Deere verliest omzet, maar verhoogt winstraming

Landbouwmachinebouwer John Deere heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en de winstgevendheid zien dalen, maar verhoogde tegelijk de verwachtingen voor het hele boekjaar 2020. De prognose kroont het bedrijf tot beurslieveling.

De omzet van de Amerikaanse trekkerfabrikant daalde afgelopen (gebroken) derde kwartaal met 11 procent naar 8.925 miljoen dollar. Dit terwijl de aandeelhouderswinst daalde van 899 miljoen naar 811 miljoen dollar, in de periode tot 2 augustus.

Tegelijk verwacht John Deere voor het gehele boekjaar op een knappe nettowinst van 2,25 miljard dollar uit te komen, waar het bedrijf eerder repte over 1,6 miljard tot 2 miljard dollar bij de resultaten over het tweede kwartaal dat eindigde op 2 mei.


Boven verwachting

Analisten gingen gemiddeld uit van een winst van 1,99 miljard dollar voor 2020 en noemen de prognose boven verwachting. Volledig tegen de heersende trend in staat de producent van landbouwmachines nu op een jaarwinst van 12 procent.

Begin dit jaar zag het bedrijf nog een bandbreedte van 2,7 miljard tot 3,1 miljard dollar aan de horizon van de akker, maar in maart liet het bedrijf die verwachting naar aanleiding van de coronacrisis al snel varen.


Kleinere trekkers

Evengoed profiteert John Deere onder meer van stijgende verkoopcijfers in Noord-Amerika omdat boeren daar hun verouderde wagen- en machinepark vervangen. Vooral kleinere trekkers werden afgelopen tijd meer verhandeld.

Toch was dat niet genoeg om een teruglopende wereldwijde omzet vanwege de coronacrisis te compenseren. John Deere heeft het afgelopen kwartaal in de uitgaven en investeringen gesneden, onder meer door banen te schrappen.


Besparen doet groeien

De trekkerbouwer verwacht dit jaar een omzetdaling bij de agrarische tak divisie Agriculture & Turf. Ook het onderdeel bouw en bosbouw krimpt, maar minder sterk dan bij de tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf denkt in het vierde kwartaal zijn personeelssanering te kunnen afronden, waarmee het per jaar 175 miljoen dollar wil besparen.

Andere machinebouwers aan de Amerikaanse beurs S&P 500 scoren gemiddeld een jaarverlies van 3 procent in coronatijd. Het kroont het bedrijf uit de staat Illinois, dat tijdens de lockdown zijn hoogste beurswaarde ooit bereikte met 60 miljard dollar, momenteel tot beurslieveling.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer