Provinciebestuur Noord-Holland houdt vast aan ganzenbeleid

Het provinciebestuur van Noord-Holland blijft vasthouden aan het nieuwe ganzenbeleid ondanks tegenwerpingen van diverse organisaties binnen de faunabeheereenheid dat daarmee de populatie onvoldoende kan worden teruggebracht. Ruimere mogelijkheden voor de beheerders zijn volgens de faunabeheereenheid noodzakelijk.

Provinciebestuur+Noord%2DHolland+houdt+vast+aan+ganzenbeleid
© Nieuwe Oogst

Tijdens de vergadering van de Statencommissie Natuur, Landbouw en Gezondheid maandagmiddag maakten melkveehouder Ingrid de Sain uit Schellinkhout en melkveehouder Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren van hun inspraakrecht gebruik door de gevolgen van het ganzenbeheer voor agrarische bedrijven uit de doeken te doen. 'We lijden grote schade, doordat ganzen massaal het verse gras opeten, waardoor we veel voer elders moeten aankopen', stelde De Sain. 'Dit past niet in de geliefde kringlooplandbouw.'


De ganzen verjagen ook de weidevogels en zorgen voor een hoge stikstofneerslag in de natuurgebieden, vervolgde De Sain, die de verhoging van het eigen risico van 5 naar 20 procent als onrechtvaardig bestempelde. 'Ondernemers stellen al alles in het werk om de ganzen te verjagen. In de natuurgebieden zijn de ganzen beschermd en pakken ze hun rust. Om te eten vliegen ze tussendoor over naar de agrarische percelen.'


Kind van de rekening

Rijlaarsdam benadrukte daarom dat veel gedupeerde ondernemers, ook op andere dossiers zoals de voltooiing van het Nationaal Natuurwerk, de stikstofproblematiek en de bodemdaling het kind van de rekening zijn. 'Ook daar zitten ze met dezelfde overheid om tafel om constructief aan oplossingen te werken. Hoelang zijn die afspraken straks houdbaar?'

Ondernemers stellen al alles in het werk om de ganzen te verjagen

Ingrid de Sain, melkveehouder in Schellinkhout

De melkveehouder uit Stompetoren verwees daarmee naar de afspraak met het vorige bestuurscollege, destijds onder aanvoering van CDA-gedeputeerde Jaap Bond, waarbij de vergoeding van de ganzenschade werd gegarandeerd tot het moment dat de populatie was teruggebracht naar het niveau van 2005. 'Die belofte lijkt nu niks meer waard.'


Zwaar teleurgesteld

CDA-Statenlid Willemien Koning zegt zwaar teleurgesteld te zijn dat er niet veel meer urgentie wordt gegeven aan het terugdringen van de ganzenpopulatie. 'De beleidsplannen die er nu liggen, bieden niet genoeg ruimte om de ganzenaantallen naar beneden te brengen. Verschillende terreinbeheerders hebben daar ook al voor gewaarschuwd, maar toch houdt dit college vast aan dit beleid. Een verhoging van het eigen risico is daarom sowieso onacceptabel.'

Koning wil zich de komende weken inspannen om toch voldoende politieke steun te krijgen voor een motie om meer ruimte te krijgen om de ganzenpopulatie met gerichte extra maatregelen fors te verlagen. 'Halsstarrig vasthouden aan een coalitieakkoord lijkt me ongepast, zeker op een moment dat een ingeslagen weg een doodlopende blijkt te zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer