Raadsfracties+roeren+zich+in+ganzendiscussie+Noord%2DHolland
Nieuws
© Vidiphoto

Raadsfracties roeren zich in ganzendiscussie Noord-Holland

CDA- en VVD-fracties van een kleine dertig Noord-Hollandse gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dringen er bij provincie Noord-Holland op aan de verhoging van het eigen risico van ganzenschade voor boeren af te schaffen. Dat blijkt uit een brandbrief aan het provinciebestuur.

De provincie verhoogde het eigen risico van 5 naar 20 procent. De partijen vinden dat de provincie de agrarische sector onterecht opzadelt met de 'lasten voor de extreem hoge ganzenpopulatie.'

Het besluit gaat volgens de christendemocraten en liberalen in tegen de door de provincie 'eerder gedane belofte om de schade te blijven compenseren zolang het niveau van de populatie terug is bij het niveau van 2005'.


Niet te vergelijken

Volgens de gemeenteraadsfracties gaat de provincie in haar argumentatie voor een stijging van het eigen risico voorbij aan het feit dat de ganzenschade in Noord-Holland 'extreem hoog is ten opzichte van andere provincies'. 'De enige provincie waar de schade nog groter is, is in de provincie Friesland. De provincie Gelderland is met bijna een derde van de schade in Noord-Holland de derde in de lijn. Deze cijfers tonen aan dat Noord-Holland niet te vergelijken is met andere provincies en dat de problematiek een enorme omvang heeft.'

Een van de redenen dat de provincie de verhoging doorvoerde, is om de financiële prikkel van boeren te vergroten. Boeren moeten meer gemotiveerd zijn om in te zetten op het voorkomen van de schade. Volgens de fracties gaat dit niet gebeuren. 'Door de verhoging wekt u de indruk dat agrariërs nu niet doen wat ze kunnen om schade te voorkomen. Buiten het feit dat wij dit een onterecht signaal vinden, is dit ook onwaarschijnlijk. Daarbij resulteert het verjagen van de ganzen vooral meer ganzen bij de buurman. De schade voor Noord-Holland blijft dus gelijk.'


De vergoedingen die boeren krijgen voor ganzenschade, dekken bovendien maar een deel van de schades, stellen CDA en VVD. 'De daadwerkelijke schade voor ondernemers valt vaak hoger uit. Extra financiële lasten zijn zwaar, zeker met de huidige grote (financiële) onzekerheid door de invloed van Covid-19 en stikstofproblematiek.'


Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade

Volgens VVD en CDA gaat de provincie bovendien niet in op de kanttekeningen die de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade aan de verhoging stelt. 'De raad adviseert om over te stappen op een nieuw model op basis van drempelwaarden die zijn gebaseerd op het normale maatschappelijke risico. In het advies noemen zij expliciet dat het verhogen van de drempelwaarden achterwege moet worden gelaten, als de ontstane omvang van die populatie het feitelijk onmogelijk maakt om (een substantieel deel van) de faunaschade te voorkomen of te verminderen. Het voorkomen van faunaschade door ganzen is met de huidige grote populatie onmogelijk om te voorkomen of verminderen.'

De fracties stellen voor om samen met de verschillende partijen op zoek te gaan naar meer mogelijkheden om de ganzenpopulatie te verlagen en het eigen risico of een andere vorm van tegemoetkoming van de schade pas in te voeren wanneer de ganzenpopulatie terug is bij het gewenste niveau van 2005.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer