Faunaschade Zeeland blijft heet hangijzer

De beperkingen bij het bejagen en de complexiteit van het aanvragen van een tegemoetkoming in faunaschade zijn al jaren een doorn in het oog van veel Zeeuwse ondernemers en ZLTO. Maandag lieten de Zeeuwse gedeputeerden Jo-Annes De Bat (Landbouw) en Anita Pijpelink (Natuur) zich bijpraten.

Faunaschade+Zeeland+blijft+heet+hangijzer
© Ruud Ploeg

De eerste stop tijdens het werkbezoek was bij melkveehouder Peter Verbree in Zierikzee. Namens ZLTO waren bestuurder Joris Baecke en portefeuillehouder Hendrik Jan ten Cate aanwezig.

Verbree heeft elk jaar te maken met veel schade door ganzen en vraagt via BIJ12 een tegemoetkoming aan. ‘Maar hij komt door allerlei administratieve regeltjes toch niet voor een schadevergoeding in aanmerking’, weet Baecke. ‘Daar kan de ondernemer helemaal niets aan doen.’

En zo zijn er volgens de twee ZLTO vertegenwoordigers heel veel van deze gevallen bekend. ‘Je hoeft maar één foutje te maken bij het invullen of één keer geen actie hebben te ondernomen en dan wordt de hele aanvraag al afgekeurd', vult Ten Cate aan. 'Dat systeem moet echt veel simpeler en overzichtelijker worden ingericht. Vooral voor mensen die niet zo handig zijn met computers is het aanvragen een grote crime.'


Populatiebeheersing

Dat is een taak die op het bordje ligt van BIJ12 en dus niet zozeer een probleem waar de provincie direct iets aan kan doen. Waar Zeeland volgens Ten Cate wel iets aan kan doen, is populatiebeheersing. ‘De provincie moet eerst alles uit de kast trekken om de ganzenpopulaties beheersbaar te krijgen. Maar zeker op gronden van terreinbeherende organisaties is het dweilen met de kraan open. Er zijn meer drastische maatregelen nodig.’

De gedeputeerden hebben de boodschap volgens Baecke goed begrepen. ‘Het is goed overgekomen. Ze zeiden dat ze hiermee aan de slag kunnen. Wij zullen daarop blijven aandringen. Het kan niet zo zijn dat de ganzen voor steeds meer schade zorgen en dat het aanvragen van een tegemoetkoming door een formaliteit of bureaucratische reden worden afgewezen. Dit is een onwenselijke situatie, daar is iedereen het wel over eens.’


Mezenschade

De delegatie hield vervolgens halt bij fruitteler Jos Mesu in Nieuw- en Sint Joosland. Daar ging het over de slepende kwestie van de mezenschade. Voor deze vorm van schade hebben fruittelers recht op maximaal 60 procent vergoeding.

‘Maar dat is nog steeds een eigen risico van 40 procent. Dat voelt niet als rechtvaardig’, zegt Baecke. ‘De zangvogels zijn beschermd en het verjagen blijkt niet effectief.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer