Landbouw boos over draai Noord-Holland faunaschade

Het landbouwbedrijfsleven is verontwaardigd over het voornemen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om het eigen risico bij faunaschade te verhogen van 5 naar 20 procent.

Landbouw+boos+over+draai+Noord%2DHolland+faunaschade
© Bert Hartman

De provincie legt daarmee de rekening van een tekortschietend ganzenbeleid bij de landbouw neer, schrijven diverse landbouworganisaties in een gezamenlijke brief. De reactie op het provinciale besluit is ondertekend door LTO Noord, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK), Agrarische Collectieven, Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlands Akkerbouw Vakbond (NAV).


'In plaats van de hand in eigen boezem te steken, wijst de provincie naar de agrarische ondernemers die 'meer geprikkeld' moeten worden om de ganzen van hun percelen te verjagen.' Vorige week roerden ook de fracties van VVD en CDA in dertig gemeenten en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zich al door op te roepen om af te zien van de voorgenomen verhoging van het eigen risico.


Gemaakte afspraken

Het landbouwbedrijfsleven wil de provincie houden aan eerder gemaakte afspraken over de uitkering van ganzenschade. 'In het bestaande provinciaal Uitvoeringsbeleid Ganzen Noord-Holland wordt niet het gebrek aan prikkels bij de landbouw, maar een succesvolle soortenbescherming in combinatie met de aanleg van nieuwe natuur als reden voor de grote stijging van de ganzenpopulatie gezien.'

De landbouw stelt dat de doelen in het provinciaal uitvoeringsbeleid bij lange na niet zijn gehaald. De schade in 2005 lag rond de 80.000 euro, terwijl deze in 2019 is opgelopen naar ruim 5,5 miljoen euro. 'Provinciale Staten van Noord-Holland hebben in oktober 2016 nogmaals bevestigd dat de schadevergoeding voor ganzenschade op het niveau van 95 procent van de getaxeerde schade blijft, totdat het schadeniveau van 2005 is bereikt.'


Tekortschieten

De consequenties van een tekortschietend ganzenbeleid mogen niet eenzijdig bij de landbouw worden neergelegd, menen de agrarische organisaties. 'Pas als de uitkering ganzenschade terug is gebracht naar het schadeniveau van 2005 en er sprake is van een beheersbare ganzenpopulatie, is de tijd rijp om een aanpassing van het ganzenbeleid voor te stellen.'

Het faunabeleid is een logisch gevolg op het natuurbeleid. 'Ondanks dat de provincie vele tientallen miljoenen euro's investeert in de aanleg en inrichting van nieuwe natuurgebieden, wordt verzuimd om de neveneffecten, zoals de toename van faunaschade, financieel af te dichten.'


Pure bezuiniging

Nu wordt een beeld geschetst of de reden voor het hogere eigen risico een pure bezuiniging is op de vergoeding van de faunaschade. 'Om het daarmee bespaarde geld in te zetten voor een 'transitie naar een duurzame landbouw' is een sigaar uit eigen doos.'

Het landbouwbedrijfsleven vraagt de provincie om zich met betrekking tot de gemaakte afspraken over het ganzenbeleid een betrouwbare partner te tonen. 'Hoewel 'resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn', mag van een provinciale overheid worden verwacht dat gemaakte afspraken wel worden gerespecteerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer