Noord-Hollandse landbouworganisaties tegen ganzenplan

Boerenorganisaties in Noord-Holland zijn tegen het concept-faunabeheerplan 'Ganzen Noord-Holland 2020-2026' van de Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland. Ze dringen er bij de FBE op aan om met een grote koerswijziging te komen.

Noord%2DHollandse+landbouworganisaties+tegen+ganzenplan
© Han Reindsen

Dat blijkt uit een brief van LTO Noord, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt, agrarische collectieven, Boeren in Actie Noord-Holland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De partijen stellen dat een grote koerswijziging nodig is om de vicieuze cirkel met betrekking tot het huidige ganzenbeleid te doorbreken. Effectief schade bestrijden is met de huidige populatie ganzen dweilen met de kraan open. Eerst moet de populatie terug naar die van 2005, geven ze aan.

De partijen vinden het daarom onverteerbaar dat de FBE in het concept-plan op voorhand aangeeft dat de doelpopulatie ondanks optimalisatie niet haalbaar is, doordat er geen mogelijkheden zijn voor verruimingen van het bestaande beheer. En dat het daarom is uitgesloten dat de provinciaal vastgestelde streefwaarden worden gehaald. De organisaties benadrukken in hun reactie dat de FBE een plan moet uitwerken dat wel toereikend is.


Doodlopende weg

'Het voortgaan op de huidige weg is geen optie, die weg is doodlopend. Het is nu van belang dat de oogkleppen bij bevoegde gezaggen afgaan en er eindelijk wordt ingezet op doelrealisatie. Als we het iedereen naar de zin willen maken, behalve de agrarisch ondernemers, zal de ganzenschade alleen maar toenemen. Met als gevolg een fors groeiende kostenpost voor de ondernemers en grote ecologische schade in de natuurterreinen', stelt voorzitter Nico Verduin van LTO Noord West.


Zo moeten er volgens Verduin werkbare regels komen voor het beheer en schadebestrijding van ganzen, zeker in en om natuurgebieden. Ook vragen LTO Noord en de andere partijen de winterrust op te schorten totdat de ganzenpopulatie is teruggebracht naar de streefstanden van 2005. Om dat doel te bereiken, is het van belang om jaarrond aan beheer en schadebestrijding te kunnen doen. Met gebruikmaking ook van professionele beheerteams die, onder regie van de wildbeheereenheden, de jagers kunnen ondersteunen.

Dat het vertrouwen in het provinciaal faunabeleid bij de partijen 'onder het nulpunt' is gedaald, komt ook doordat Noord-Holland van plan is het eigen risico bij ganzenschade te verhogen naar 20 procent. Verduin: 'De provincie wil de rekening van het door haar gevoerde natuurbeleid bij de agrarische sector neerleggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer