Kritiek Vogelbescherming op ganzenbeleid Overijssel

Vogelbescherming Nederland heeft Overijssel aangesproken op de manier waarop de provincie de schade door overwinterende ganzen taxeert. Volgens de organisatie spoort het schadebedrag niet met de populatie-ontwikkeling en vraagt daarom een aanpassing van het taxatiesysteem.

Kritiek+Vogelbescherming+op+ganzenbeleid+Overijssel
© DIRK HOL

In een brief aan Provinciale Staten uit de natuurorganisatie ernstige twijfels over de manier waarop de ganzenschade momenteel wordt getaxeerd. Het gaat dan om graslanden waar ganzen en smienten overwinteren.

Bij die taxatie wordt het verschil in grasopbrengst gemeten tussen wel en niet begraasd grasland. Volgens de Vogelbescherming gebeurt dit te vroeg in het seizoen. 'Onderzoek wijst uit dat de begrazing geen gevolg heeft voor de uiteindelijke grasopbrengst', stelt de organisatie.


Vergoedingen

De uitgekeerde schade heeft zo nauwelijks of geen relatie met de door ganzen veroorzaakte daadwerkelijke opbrengstschade. 'Ook de kosten voor vers gras zijn niet gestegen. Daar kan de oorzaak niet liggen', meldt de Vogelbescherming. Uit ander onderzoek zou tevens blijken dat de uitgekeerde vergoedingen veel sterker zijn gestegen dan het aantal overwinteraars.

Vogelbescherming kaart dit aan, omdat zij vindt dat op deze manier de bodem wordt weggeslagen onder het ontheffingenbeleid voor het doden van overwinterende ganzen en smienten. Die ontheffingen zijn namelijk gebaseerd op het voorkomen van belangrijke schade aan gewassen.

Vogelbescherming wil het taxatiesysteem aangepast zien, zodat het overeenkomt met de werkelijke schade. Ook vraagt zij tot die tijd geen ontheffingen meer te verlenen voor het afschieten van overwinterende ganzen en smienten.


Onderzoek

LTO Noord-regiobestuurder Hans van Beuzekom vindt het veel te vroeg om nu al te concluderen dat de schade van overwinterende ganzen en smienten zou afnemen. 'Bij onderzoek waar Vogelbescherming naar verwijst, kwam de grasopbrengst slechts zijdelings ter sprake. Je zou dat dus grondig moeten onderzoeken en dat gebeurt komende winter ook.'

Hij bestrijdt dat taxaties onnauwkeurig zouden zijn. 'Die worden steeds nauwkeuriger, maar het blijft wel mensenwerk.' Van Beuzekom wijst er op dat provincie Overijssel studeert op aanpassingen van het ganzenbeleid. Wat hem betreft zijn die ook hard nodig.

'Ons beeld is dat het aantal ganzen niet afneemt, maar juist toeneemt. Boeren ervaren steeds meer schade: in de zomer en in de winter. De schade kan alleen worden verminderd door het aantal ganzen fors terug te brengen. De overheid heeft het ganzenprobleem uit de hand laten lopen. Het is hoog tijd om er nu wat aan te gaan doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer