Phil+Hogan+onder+vuur+na+schenden+lockdown
Nieuws
© Europese Commissie

Phil Hogan onder vuur na schenden lockdown

De Ierse Eurocommissaris Phil Hogan is in opspraak geraakt omdat hij de coronaregels in eigen land heeft overtreden. Samen met tachtig anderen was hij aanwezig bij een diner van een golfclub.

Het schandaal heeft al geleid tot het aftreden van de Ierse landbouwminister Dara Calleary. Het diner vond plaats een dag nadat de regering de regels had aangescherpt die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen, berichten Ierse media. Hogan was tot vorig jaar de Europese landbouwcommissaris. Nu heeft hij de portefeuille handel. Met het oog op de brexit en de positie van Ierland daarin is dat een zeer belangrijke post in Brussel.


Het vertrek van Calleary is pijnlijk voor de Ierse premier Micheál Martin. Die verliest nu voor de tweede keer in 54 dagen een minister van Landbouw. De voorganger van de in juli aangetreden Calleary was ontslagen na een rel over een incident van jaren eerder waarbij hij beschonken achter het stuur zat.

De aanwezigheid van Hogan en Calleary bij het diner stuit in eigen land op veel kritiek. Het land heeft de coronaregels naar een eerdere versoepeling weer stevig aangehaald. Op sociale media klaagden mensen dat zij vanwege de strenge maatregelen tegen het coronavirus niet naar begrafenissen of bruiloften konden. De premier heeft het ontslag van Calleary geaccepteerd. Hij zei dat de minister een inschattingsfout heeft gemaakt.


Verklaring op Twitter

Op Twitter verklaarde Hogan dat hij had begrepen dat de organisatie en het hotel de verzekering hadden gekregen dat de door hun getroffen coronamaatregelen volledig voldeden aan de richtlijnen van de regering. Hij schrijft ook dat hij voor het evenement zelf ook aan de Ierse regels voldeed, omdat hij sinds eind juli al in Ierland is. Reizigers uit België, dus ook Brussel, moeten veertien dagen in quarantaine bij aankomst in Ierland.

Het hotel in Clifden zegt dat regels niet moedwillig zijn genegeerd. Er zou vooraf nog zijn nagevraagd bij een brancheorganisatie of het grote diner aan de richtlijnen voldeed. Het hotel zou toen hebben begrepen dat het evenement doorgang kon vinden als de gasten verdeeld zouden worden over twee kamers.Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer