Bionext+vraagt+kabinet+btw+op+biologisch+af+te+schaffen
Nieuws
© Dirk Hol

Bionext vraagt kabinet btw op biologisch af te schaffen

Schaf btw op biologische producten af en ondersteun gangbare bedrijven bij hun transitie naar biologische landbouw. Dat zijn enkele van de voorstellen die Bionext aan het kabinet doet om biologische landbouw te stimuleren.

Bionext werkt aan een tienpuntenplan met voorstellen waarmee zowel de vraag als het aanbod van biologisch voedsel wordt gestimuleerd. Dit is volgens de ketenorganisatie voor de biologische sector nodig om de ambitie van de Europese Commissie dichterbij te brengen.


In de boer-tot-bordstrategie van Eurocommissaris Frans Timmermans staat de doelstelling om het areaal biologisch in Europa te laten groeien naar 25 procent. In Nederland is dat areaal ruim 4 procent. Nederland heeft daarmee ten opzichte van andere lidstaten een beperkt biologisch areaal, al zijn daar overigens diverse verklaringen voor.


Gericht beleid voeren

'Als de regering geen specifiek beleid voert op dit onderwerp, verandert er niets', zegt woordvoerder Joyce van den Bos van Bionext. 'Als je wilt dat Nederland meegroeit naar die 25 procent, dan moet er gericht beleid op worden gevoerd. Dat is nu niet het geval.'


In het tienpuntenplan staan de stappen die moeten worden gemaakt om het ambitieniveau te halen. Om biologische landbouw te stimuleren, is volgens Bionext beleid nodig dat de barrières die boeren ervaren, worden weggenomen. Dat kan onder meer door een afzetmarkt te creëren voor producten die worden geproduceerd door bedrijven in omschakeling.


Vraag stimuleren

Om de vraag te stimuleren, is ook ander beleid nodig, zegt Van den Bos. 'Voor consumenten blijft de prijs van biologische producten een barrière. Zij zullen dus meestal voor producten uit de gangbare land- en tuinbouw kiezen. Dat zou je kunnen veranderen door geen btw op biologische producten te heffen of het invoeren van True Cost Accounting, waarbij de maatschappelijke kosten worden verrekend.'

Het tienpuntenplan wordt begin september aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer