Bio%2Domschakelaars+in+wachtkamer+door+coronacrisis
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bio-omschakelaars in wachtkamer door coronacrisis

Boeren die bezig zijn met omschakelen naar biologisch of nieuw beginnen, kunnen voorlopig niet aan de slag. Als gevolg van de coronacrisis is Skal Biocontrole gestopt met fysieke inspecties. Deze zijn noodzakelijk om het predicaat biologisch te krijgen.

Nieuwkomers moeten altijd eerst door een inspecteur van Skal Biocontrole worden bezocht, om na te gaan of het bedrijf aan de biologische eisen voldoet. Juist in het voorjaar starten veel boeren met omschakelen. Brancheorganisatie Bionext en Skal onderzoeken de alternatieven voor dit toelatingsonderzoek, zodat bedrijven toch kunnen starten met biologisch ondernemen. 'We hopen hier snel een oplossing voor te vinden', stelt Michaël Wilde, directeur Bionext.

Met name gevolgen voor landbouw

Bedrijven kunnen pas starten met biologisch produceren als ze hun biologisch certificaat van Skal ontvangen hebben. Zowel de landbouw als handel- en verwerkingsbedrijven moeten daarvoor eerst bezocht worden. Met name voor de landbouw heeft dit grote gevolgen, omdat zij te maken hebben met een omschakelperiode van twee jaar. Aangezien veel boeren en telers in het voorjaar starten met omschakelen, lopen zij nu vertraging op. Een probleem dat in heel Europa opspeelt in verband met de coronamaatregelen.

Ook de jaarlijkse inspecties bij alle biologisch gecertificeerde bedrijven zijn stil gelegd. Aangezien Skal naar eigen zeggen qua inspecties op schema ligt, zal dit geen grote gevolgen hebben. Alleen als de situatie langer gaat duren, kan er een tijdstekort ontstaan, maar dat is nu nog niet het geval. Het overige toezicht en lopende zaken, zoals decertificatie-trajecten vinden gewoon plaats.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer