Festivalgangers gaan hard aan de slag bij bioboeren

De Seizoenarbeiders koppelt jongeren aan biologische boeren die handjes tekortkomen in dit drukke seizoen. Het initiatief is een samenwerking tussen jongeren van de brancheorganisatie van de biologische sector Bionext, Slow Food Youth Network (SFYN) en agrarische dienstverlener Nijk Agro.

Festivalgangers+gaan+hard+aan+de+slag+bij+bioboeren
© Kester Fotografie

Doordat de toestroom van seizoensarbeiders uit het buitenland door de coronacrisis uitblijft, kampen veel biologische boeren met een tekort aan personeel. Tegelijkertijd zitten veel jongeren zonder werk door afgelaste festivals en evenementen.

Reden voor De Seizoenarbeiders om hun diensten landelijk aan te bieden namens Bionext, SFYN en Nijk Agro. Het idee komt van Kester Scholten (26), boer in opleiding, die de kans zag om jongeren die plots thuiszitten, in te zetten bij boeren die de extra handen hard kunnen gebruiken.


49.000

De afgelopen jaren werkten er in Nederland ongeveer 49.000 seizoensarbeiders uit Midden- en Oost-Europa. Er bestaat een grote onzekerheid voor veel boeren of en hoeveel van hen dit jaar naar Nederland zullen komen. Daardoor is er bij veel boeren nu al een tekort aan seizoensarbeiders ontstaan.

Tegelijkertijd wordt ook de evenementensector hard door de coronacrisis geraakt. De Vereniging van Evenementenmakers verwacht dat naast een inkomstenderving van 3,5 miljard euro rond de 48.000 werkplekken verloren dreigen te gaan door het verbod op evenementen tot 1 september 2020.

'Vooral akkerbouwers maken zich zorgen om een tekort aan handen'

Directeur Michaël Wilde van Bionext

Immers: alle grote zomerevenementen, van de Gay Pride tot Pinkpop en Lowlands, zijn afgelast. Wat wel kan: het knippen van groene asperges bij een aspergekweker, het verzuivelen bij een kaasboerderij en het wieden bij akkerbouwers. Er is genoeg werk, vooral bij biologische boeren.


Akkerbouwers enthousiast

'Vooral akkerbouwers maken zich zorgen om een tekort aan handen. Deze samenwerking is dan ook een uitkomst', zegt directeur Michaël Wilde van Bionext. 'Boeren zijn ontzettend verrast door het enthousiasme van de jongeren die bij hen komen werken. Het zijn harde werkers en ze brengen een gezellige sfeer met zich mee.'

Omdat biologische boeren geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, moet er meer worden gewied en zijn er dus meer handen nodig. Susan, productieleider in de theatersector en op festivals, startte vorige week: 'Ik kan niet zo goed stilzitten en nu het seizoen is neergelegd, wil ik ook graag nuttig bezig zijn.'

Voordat de jongeren in het kader van het project 'De Seizoenarbeider' worden ingezet, worden boeren geholpen met het doorvoeren van het 1,5 meterbeleid, zoals plexiglas schermen bij de wiedbedden waar zes of meer mensen liggend onkruid wieden.


Meer waardering

'Meer mensen op het land en in verbinding met de boer vind ik prachtig, hopelijk met als resultaat dat er meer waardering komt voor de boer en ons voedsel', zegt directeur Lianne de Bie van Slow Food Youth Network (SFYN). 'Het is ontzettend mooi om te zien dat jongeren uit ons netwerk juist in deze tijden kansen zien om stad en platteland te verbinden.'

Om te voorkomen dat boeren met meer administratie worden opgezadeld, verzorgt Nijk Agro de contracten en financiële afhandeling van de seizoensarbeiders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer