Bionext: drastische maatregelen nodig voor bio-ambitie

Er zijn drastische maatregelen nodig om de biologische verkopen in Nederland aan te laten haken bij de ambitieuze plannen in de Europese Green Deal. Dat stelt directeur Michaël Wilde van brancheorganisatie Bionext.

Bionext%3A+drastische+maatregelen+nodig+voor+bio%2Dambitie
© Dirk Hol

Bij de ontwikkeling van de biologische markt moet bovendien worden voorkomen dat boeren met overschotten blijven zitten. Vraag en aanbod moeten daarom gelijk oplopen. Het is volgens Wilde vanzelfsprekend dat er drastische maatregelen moeten komen om die marktbeweging op gang te brengen.

In de Europese Green Deal is voor de biologische en ambitieus groeidoel neergezet. In 2030 moet op 25 procent van het Europese landbouwareaal biologisch geboerd worden.


'Als we echt willen dat biologisch een groter aandeel gaat innemen in de Nederlandse supermarkt, is er een rigoureus andere aanpak nodig dan de afgelopen jaren, om ervoor te zorgen dat de vraag bij consumenten en het aanbod in de Nederlandse retail gelijk stijgen', zegt Wilde.


Prijs is barrière

Een belangrijke barrière die daarbij moet worden geslecht, is de hogere prijs voor biologisch. 68 procent van de consumenten geeft aan nu niet vaker biologisch te kopen door de prijs.

Eind augustus verschijnt het jaarlijkse trendrapport over de Nederlandse biologische sector. Dan komt Bionext ook met voorstellen om de biologische landbouw en afzet in Nederland te stimuleren. Hierbij zullen grote stappen moeten worden gezet.


De ketenorganisatie zal dan onder meer pleiten voor een verlaging van de btw op biologische producten, licht een woordvoerder toe. Een ander punt van discussie is de overgangstermijn van twee jaar die boeren en tuinders in acht moeten nemen als ze overstappen op biologisch. In die periode hebben ze wel de hogere kosten, maar profiteren ze nog niet van de hogere prijs voor biologische producten.


Nauwelijks groei

De biologische omzet in de Nederlandse supermarkten groeide vorig jaar nauwelijks. De biologische omzet steeg met 4,9 procent nog wel harder dan de totale omzetgroei van 4,3 procent. Daardoor steeg het marktaandeel van biologisch licht, van 3,19 procent in 2018 naar 3,21 procent vorig jaar. Dit blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten (IRI, 2020).

Gezien die geringe stijging is er nog een enorm gat te overbruggen naar het doel van 25 procent biologisch landbouwareaal in de Green Deal, aldus brancheorganisatie Bionext.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer