Animo+boer+voor+overstap+naar+biologisch+slinkt
Nieuws
© Haijo Dodde

Animo boer voor overstap naar biologisch slinkt

Het animo van boeren en tuinders om over te stappen naar biologische bedrijfsvoering, neemt af. Dat meldt Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector.

Volgens Bionext waren er in 2019 124 agrarische bedrijven in de omslag naar biologische landbouw. In 2018 waren nog 161 bedrijven in transitie. Bionext meldt dit vooruitlopend op het Trendrapport dat begin september verschijnt.


Bionext stelt dat het aantal bedrijven in omschakeling per jaar wisselt. 'Maar we denken dat er dit jaar meer meespeelt', zegt woordvoerder Joyce van den Bos van Bionext. 'Melkveehouders zijn voorzichtig geworden door de stikstofcrisis. Ze maken een pas op de plaats.'


Voermaatregel

De voorgestelde voermaatregel schrikt ondernemers af, zegt Van den Bos. 'Juist het eiwitniveau in het voer is een belangrijk instrument voor biologische melkveehouders om een optimale voermix samen te stellen.'

Het transitietraject van gangbaar naar biologisch duurt minimaal twee jaar. Dat betekent dat een boer of tuinder tijdens dat traject wel biologisch werkt, maar de producten nog niet als biologisch kan verkopen en ook geen meerprijs ontvangt. 'De onzekerheid in de sector is groot, dus boeren zullen wachten om aan dat traject te beginnen', zegt Van den Bos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer