Boeren+helpen+mee+bij+klimaatpositieve+Bio%2Dbeurs
Nieuws
© Ruud Ploeg

Boeren helpen mee bij klimaatpositieve Bio-beurs

Bionext wil de Bio-beurs in Zwolle in 2021 klimaatpositief maken. Een flinke ambitie, waarvoor de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding wil samenwerken met drie biologische boeren in de buurt van Zwolle.

Een beurs organiseren met een positieve impact op het klimaat, waar begin je dan? In eerste instantie hebben de IJsselhallen en Bionext in kaart gebracht wat de CO2-uitstoot van de Bio-beurs is. Voor volgende edities wil Bionext alle uitstoot compenseren die is niet te reduceren.

In 2020 zorgde de biologische vakbeurs voor een uitstoot van 71,3 ton CO2-uitstoot: 16 ton door gas en 55,3 ton door elektriciteit. Deze uitstoot staat gelijk aan 7,4 rondjes om de aarde in een personenauto, 33 driepersoonshuishoudens in een jaar, 280 retourtjes van Amsterdam naar Rome met een vliegtuig of 1.132 vierkante meter kasoppervlakte verwarmen per jaar met aardgas.


Reductie en compensatie

Na het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van de Bio-beurs is Bionext gaan kijken waar reductie mogelijk is. Denk daarbij verminderen van afval, stroomverbruik, inkoop van producten en bezoekers activeren om met de trein naar de beurs te komen.

De volgende stap is compenseren door CO2 vast te leggen in de bodem. Dit leidt namelijk tot een gezondere bodem waar de boer profijt van heeft. De Bio-beurs wil op deze manier haar overtollige CO2-uitstoot compenseren. Bionext is hiervoor een samenwerkingen aangegaan met regionale biologische boeren in de omgeving van Zwolle.

De Bio-beurs wordt op 21 en 22 januari 2021 gehouden in de IJsselhallen in Zwolle.Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer