Vollenbroek+spreekt+tijdens+boerenprotest+bij+RIVM
Nieuws
© VidiPhoto

Vollenbroek spreekt tijdens boerenprotest bij RIVM

Milieuactivist Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) is op 22 juli een van de sprekers tijdens het boerenprotest dat Farmers Defence Force organiseert. Het protest vindt plaats bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.

De aanwezigheid van Vollenbroek op de sprekerslijst is opvallend. Hij was degene die bezwaar aantekende tegen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de Nederlandse overheid. Uitspraken van het Europese Hof en de Raad van State stelden het PAS buiten werking. Dat betekende in de praktijk dat de bouwsector en de landbouw beperkingen kregen opgelegd, wat leidde tot de stikstofcrisis en de boerenprotesten.

Mobilisation for the Environment (MOB), waar Vollenbroek voorzitter van is, pleit ook ook voor het openbaar maken van de gegevens van de PAS-melders. Dit zijn ondernemers die formeel geen PAS-vergunning nodig hebben, maar alleen een melding moesten doen. Het ministerie van LNV wil deze melders legaliseren, maar MOB is daartegen.


MOB heeft bij het ministerie de gegevens van de PAS-melders opgevraagd om de meldingen te controleren en eventueel te procederen. Het ministerie wilde deze gegevens niet vrijgeven, maar moest dit na een uitspraak van de rechter wel doen. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

De boeren en Vollenbroek vinden elkaar in het standpunt over de voermaatregel die landbouwminister Carola Schouten wil invoeren. Vollenbroek is tegen deze maatregel omdat hij het geen structurele oplossing vindt. Hij ziet liever dat de steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale in Geertruidenberg wordt gesloten. Vollenbroek is niet in Bilthoven aanwezig, maar zal via een groot scherm en een internetverbinding met de boeren in gesprek gaan.


Sjoemelberekeningen

Farmers Defence Force (FDF) verwijt het RIVM verschillende rekenmethodes te hanteren als het gaat om de berekening van de stikstofdepositie van het verkeer en de landbouw. Deze verschillen zorgen ervoor dat wegenprojecten kunnen doorgaan, stelt FDF. De organisatie spreekt van sjoemelberekeningen en trekt de conclusie dat bij het RIVM politieke keuzes boven wetenschap gaan.De protestbijeenkomst begint om 13.30 uur en duurt tot 16.45 uur. Andere sprekers die organisator FDF heeft uitgenodigd, zijn onder meer André Arfman (NAJK), Jan Cees Vogelaar, Geesje Rotgers en Aalt Dijkhuijzen (Agrifacts), Annie Schreijer-Pierik (CDA-Europarlementariër) en Roelof Bisschop (SGP-Kamerlid).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer