Boeren Krimpenerwaard: 'Terug bij af met 20 gradenregel'

Zo'n 150 boeren uit de gemeente Krimpenerwaard hebben woensdagavond een petitie overhandigd aan de burgemeester en wethouders. De boeren verzoeken de lokale politiek om een 'openlijk protest' richting het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over bemestingseisen.

Boeren+Krimpenerwaard%3A+%27Terug+bij+af+met+20+gradenregel%27
© Boerenprotest Krimpenerwaard

De boeren zijn ontstemd over de nieuwe eisen die zijn vastgesteld over het bemesten van grasland in het kader van derogatie. Vooral de eis dat er niet mag worden bemest met een sleepvoetmachine als de buitentemperatuur hoger is dan 20 graden. 'Het probleem is dat er gedurende de zomer bijna geen dagen zijn dat de maximumtemperatuur onder de 20 graden uitkomt', schrijven de boeren in de petitie. In 2019 was dit in de zomermaanden maar op vijf dagen het geval.

Het betekent dat er tijdens de zomer alleen nog maar 's avonds of 's nachts mag worden bemest. Dat zorgt weer voor een nieuwe uitdaging. 'We betreuren het dat hierdoor onnodig veel geluidsoverlast zal plaatsvinden. Op meerdere terreinen worden initiatieven ondernomen om met elkaar verkeersveiligheid en andere overlast te verbeteren. Met deze regeling zijn we terug bij af', aldus de boeren.


Zodebemester geen optie

Een alternatief voor de sleepvoetmachine is bemesten met een zodebemester. Maar dat is voor de boeren in de Krimpenerwaard geen optie, stellen ze. Op de slappe veengrond in het gebied zou deze zware machine niet werken. Bovendien zorgt deze methode voor extra uitstoot van broeikasgassen. 'Uit onderzoek is al gebleken dat er lachgas ontstaat wanneer mest in een zuurstofarme bodem wordt geïnjecteerd en daarbij geeft het opentrekken/snijden van veengrond extra CO2-emissie', luidt de uitleg.

Volgens de boeren voldoet de sleepvoetmachine prima en zijn ze de extra eisen die nu worden gesteld beu. 'Ons dringend verzoek richting de gemeente is om partij te kiezen voor haar inwoners. Boeren én burgers. Wij verwachten en zullen het erg waarderen als u ons voor wilt gaan met een openlijk protest richting het ministerie van LNV. Door middel van brief en openlijke steun in de media.'


Succesvolle avond

Volgens voorzitter Cees Verhagen van LTO Noord-afdeling Krimpenerwaard was het een succesvolle avond. 'Het is mooi om te zien dat zoveel boeren uit de Krimpenerwaard en daarbuiten bereid zijn om energie te steken in deze actie. Burgemeester en wethouders reageerden positief op de petitie en hebben aangegeven op korte termijn een brief op stellen richting het ministerie met een oproep om de 20 gradenregeling te versoepelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer