Schouten: 'Derogatie geen vanzelfsprekendheid'

Volgens landbouwminister Carola Schouten is de derogatie 'geen vanzelfsprekendheid' meer. De bewindsvrouw reageert daarmee op de kritiek die er in de Tweede Kamer is op de voorwaarden die de Europese Commissie stelt aan de verlenging van de derogatie.

Schouten%3A+%27Derogatie+geen+vanzelfsprekendheid%27
© Dirk Hol

De voorwaarde dat er bij temperaturen boven de 20 graden geen mest meer mag worden uitgereden, stuit binnen de landbouw op veel kritiek. Ook het bovengronds uitrijden van mest kan vanaf 1 januari 2021 niet langer in combinatie met derogatie.


Tijdens een overleg woensdag met de landbouwcommissie in de Tweede Kamer vroegen CDA en SGP aandacht voor de extra voorwaarden die het nitraatcomité van de Europese Commissie (EC) aan Nederland stelt. Volgens SGP-Kamerlid Roelof Bisschop worden boeren door de nieuwe eisen 'gedwarsboomd'.De stikstofproblematiek in Nederland is van invloed geweest op het besluit van de Europese Commissie, zegt Schouten. Volgens haar moeten 'we ons realiseren dat derogatie geen vanzelfsprekendheid is'. 'En ik geloof ook niet dat derogatie een vanzelfsprekendheid is voor de toekomst.'


Scherper beoordeelt

De bewindsvrouw stelt dat de Europese Commissie derogaties – uitzonderingen op EU-regelgeving – voor lidstaten steeds scherper beoordeelt 'naar gelang de milieuprestaties van een land'.


De landbouwsector zal voor toekomstige derogaties moeten laten zien dat dat de milieueisen worden gehaald en dat de aanpak van de mestfraude werkt, zegt Schouten. 'Als dat niet gebeurt dan schieten ze de hele sector in de voet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer