LTO Melkveehouderij: 'Derogatie is slikken of stikken'

'Het is slikken of stikken op dit moment.' Jos Verstraten van LTO-vakgroep Melkveehouderij is blij dat de derogatie is verlengd, maar hij is niet blij met een aantal voorwaarden.

Zo mogen boeren de sleepvoetbemester op klei- en veengrond alleen gebruiken bij maximaal 20 graden. Ook zullen boeren vanaf 2021 moeten kiezen tussen de vrijstellingsregeling voor het bovengronds aanwenden van runderdrijfmest of voor derogatie. Dat mag niet meer allebei. 'Dan denken wij echt, waar komt dit vandaan? Vorig jaar is nog ingevoerd dat sleepvoetbemesten moet worden aangelengd met water. Iedereen weet dat dit een perfecte maatregel is, waarom moet er dan nu weer een sausje overheen?'

Daarnaast wordt als voorwaarde opgenomen dat derogatiedeelnemers voor het einde van dit jaar zullen worden gecoacht over de stikstofmaatregelen van het kabinet. 'Dat is ook een donderslag bij heldere hemel en klinkt heel betuttelend. En waar het om gaat weten we eigenlijk niet. Gaat dat over het voerspoor?', vraagt Verstraten zich af.

De LTO-vakgroep Melkveehouderij is ook al bezig met de volgende derogatie. 'Onze optie gaat naar meer ruimte dan 70-30. Wij willen naar een gewasderogatie. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat akkerbouwbedrijven de mogelijkheid moeten krijgen gewassen te telen met een derogatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer