Boeren+Goeree%2DOverflakkee+gaan+strijd+aan+met+dieven
Nieuws
© Twan Wiermans

Boeren Goeree-Overflakkee gaan strijd aan met dieven

Boeren op Goeree-Overflakkee nemen maatregelen tegen diefstal. LTO Noord-afdeling Goeree-Overflakkee heeft hierover maandag een gesprek met gemeente en politie.

Op meerdere plekken op het eiland zijn de afgelopen tijd onder andere gps en brandstof bij boerenbedrijven gestolen, weet LTO Noord-afdelingsvoorzitter Frank van Oorschot.

'Wij roepen boeren via een beveiligingsapp op om op te letten en waakzaam te zijn. Maar we willen het ook graag met gemeente en politie bespreken. In de pers heeft de burgemeester haar bezorgdheid geuit over de handhavingscapaciteit van de politie. Wij dringen tijdens het gesprek aangedrongen op meer geld voor meer blauw op straat', zegt Van Oorschot.


Een akkerbouwer uit de gemeente Goeree-Overflakkee schafte onlangs na een diefstal een beveiligingssysteem aan met sensoren en bewegingsmelders. Een investering van 6.000 euro. 'Dat is het mij wel waard', stelt de ondernemer die liever anoniem wil blijven.

Bedieningsconsole weg

Het was vorige week de tweede keer in een half jaar tijd dat bij de akkerbouwer een diefstal plaatsvond. Uit zijn trekker werd een bedieningsconsole gestolen. De trekker stond op slot onder een overkapping. 'Toen ik 's ochtends vroeg op de trekker stapte, was het slot geforceerd. Even later merkte ik dat het scherm was meegenomen.'

Van Oorschot denkt na over het uitzetten van een enquête onder boeren over veiligheid. Hij had hierover contact met voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. Daar is kortgeleden een vragenlijst naar boeren gestuurd.

Volgens voorzitter Michielsen heeft die vragenlijst zijn vruchten afgeworpen. 'Het helpt goed om ondernemers bewust te maken van het feit dat diefstallen worden gepleegd. Heel vaak horen we dat boeren wel wat verdachts zien, maar besluiten om niets te doen. Dat is de slechtste optie.'


Een woordvoerder van de politie Rotterdam adviseert boeren vooral hun schuur op slot te doen en spullen achter slot en grendel te bewaren. Volgens Van Oorschot is dat niet haalbaar in de landbouw. 'Tijdens het beregenen staan machines buiten. We kunnen nooit volledig diefstalproof zijn.'

Bel 112

Een andere tip van de politie is om 112 te bellen bij een verdachte situatie, bijvoorbeeld als de ondernemer iemand in de schuur aantreft met verkeerde bedoelingen.'

Dat raadt Michielsen ook aan. 'Niet twijfelen, maar doen. Dat hebben wij met elkaar afgesproken. Het telefoonnummer bellen is het minimale dat je moet doen. Ook camerabeelden kun je delen met de politie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer