Zeeuwse boeren zetten appgroep in tegen gps-dieven

De trekkers gaan weer het land op. Tegelijkertijd duiken in het landschap verdachte busjes met buitenlands kenteken op. Boeren in Zeeuws-Vlaanderen zijn alert nadat vorig jaar zo'n vijftig gps-systemen met een geschatte totaalwaarde van 1 miljoen euro zijn gestolen. Ze waarschuwen elkaar in een appgroep.

Zeeuwse+boeren+zetten+appgroep+in+tegen+gps%2Ddieven
© eigen foto Miedema

Het gaat er veelvuldig over aan de keukentafel van boeren in Zeeuws-Vlaanderen. Professionele bendes stelen gps-systemen uit trekkers. Vorige week nog hield de politie twee mannen uit Litouwen aan.

Die diefstallen vinden in heel Nederland plaats, maar in Zeeuws-Vlaanderen was het vorig jaar flink raak. Bij één loonwerker werden in twee toerbeurten zelfs vijftien gps-systemen weggehaald. Volgens Bert de Bruijckere, akkerbouwer in Aardenburg en bestuurder van ZLTO West Zeeuws Vlaanderen, is de grensstreek een geliefde plek, omdat het makkelijker is om daar aan de politie te ontvluchten.

Verdachte voertuigen

De afgelopen weken was het rustig. Wel werden regelmatig verdachte busjes gezien. Nu de trekkers van stal en de gps-systemen uit de la worden gehaald, neemt de bezorgdheid weer toe. 'Om de paar dagen plaatst er iemand een foto van verdachte busjes in de appgroep', zegt De Bruijckere.


'Die appgroep hebben we een paar weken geleden opgericht. Dat initiatief kwam van onze ZLTO-afdeling samen met lokale mechanisatiebedrijven. Er nemen ook niet-leden aan deel, evenals enkele boeren over de grens in België. Hoe meer mensen alert zijn, hoe beter het werkt.'

Alerter na een melding

Na een melding is iedereen alerter, worden schuren op slot gedraaid en gps-systemen uit de trekkers gehaald, ook voor een korte pauze. 'Dat is echt nodig. Vorig jaar kwam een collega na zijn diner terug en weg was zijn apparatuur', geeft De Bruijckere aan.

Maar de appgroep heeft vooral een preventieve werking, denkt de bestuurder. 'Als bendes steeds vaker argwanend worden bekeken vanaf het boerenerf, dan laten ze het misschien wel uit hun hoofd om met hun criminele praktijken door te gaan.'

Camerabewaking

Niettemin hebben bijna alle boeren in de omgeving tegenwoordig camerabewaking of een grote hond, zoals De Bruijckere. Maar ook dat betekent niet dat je geen slachtoffer kunt worden van diefstal. 'De dieven hebben al eens apparatuur gebruikt dat wifi-signalen van camera's verstoort en we hebben ze ook een drone zien gebruiken om een situatie op een erf in te kunnen schatten.'


Een gps kost al gauw 20.000 euro, weet de akkerbouwer. 'Een verzekeraar vergoedt de dagwaarde, terwijl je toch een nieuwe moet aanschaffen om je werk goed te kunnen blijven doen. Voorkomen is altijd beter. Om die reden heeft ZLTO vorig jaar in samenwerking met gemeente, politie, mechanisatiebedrijven en verzekeraars een informatiebijeenkomst gehouden. 'We zijn in gesprek met deze partijen om hieraan op korte termijn een vervolg te geven.'

Onveilig gevoel

De eerste gps-diefstal dit jaar is nog geen feit. De boeren hopen dat dit zo blijft. 'Het ergste is het onveilige gevoel dat je bekruipt op je eigen terrein', zegt De Bruijckere, die zelf nog geen slachtoffer was van gps-diefstal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer