Schade gps-diefstal loopt in de miljoenen

De schade door diefstal van gps-apparatuur van trekkers en landbouwwerktuigen loopt al in de miljoenen euro's. De politie ontving sinds 1 april 2019 al meer dan tweehonderd aangiften vanuit het hele land.

Schade+gps%2Ddiefstal+loopt+in+de+miljoenen
© Persbureau Noordoost

Dat meldt de Dienst Landelijke Informatie Organisatie van de politie die alle informatie over de diefstallen bijhoudt. Samen met de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid wordt de opsporing van de daders gecoördineerd. Ook is er een samenwerking met Europol, omdat het hier gaat grensoverschrijdende criminaliteit.


In juni 2019 en februari 2020 hebben politie-acties geleid tot de aanhouding van verdachten voor deze specifieke diefstallen. Deze aanhoudingen bevestigden het vermoeden dat de agrarische sector slachtoffer is van 'mobiel banditisme'.


Verwisselen van voertuig

Daarbij trekken internationale dadergroepen rond om verschillende vormen van vermogenscriminaliteit te plegen, zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven, verwisselen ze veelvuldig van voertuig, verblijfplaats en land. Ze maken onder andere gebruik van huurvoertuigen en verblijven vaak op vakantieparken.

Bij deze vorm van criminaliteit gaat het vaak om mobiel banditisme

De verzamelnaam die de politie voor deze delicten hanteert, is 'High Impact Crimes'. De impact van deze delicten is groot, op zowel slachtoffer als de directe omgeving. Daarom heeft de bestrijding van mobiel banditisme een hoge prioriteit bij de politie en het openbaar ministerie.


Internationale contacten

Een kenmerk van deze mobiele bendes is dat ze zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Ze maken daarvoor gebruik van de hoofdinfrastructuur en omdat dat precies het werkterrein van de Landelijke Eenheid is, is de bestrijding van mobiel banditisme een belangrijk speerpunt van deze eenheid. Sinds mei 2019 is er een richtlijn, waarbij daders van mobiel banditisme extra onderzocht worden op internationale activiteiten en contacten.

De politie roept de agrarische sector, iedereen die iets gezien heeft of personen die anderzijds informatie hebben over de mogelijke daders, op om dit met de politie te delen via (0900) 8844. Ook vraagt de politie boeren en tuinders om voorzorgsmaatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen.

Enkel een slot op de schuur is niet voldoende om deze dieven tegen te houden. Demonteer waar mogelijk de systemen van het landbouwvoertuig en berg die veilig op. Daarnaast is tevens gebleken dat investeringen in camera- en alarminstallaties betere bescherming bieden en bovendien de mogelijkheden bij de opsporing van de daders aanzienlijk vergroten. De politie waarschuwt alert te zijn wanneer gps-apparatuur tweedehands wordt aangeboden via sites als Marktplaats of E-Bay.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer