Werkbezoek Schouten afgelast wegens protest boeren

Update - Landbouwminister Carola Schouten heeft een werkbezoek aan het Zeeuwse Kamperland rond het middaguur afgeblazen op advies van de veiligheidsregio. Tientallen boeren wachtten de minister op langs de kant van de weg. LTO spreekt van 'een gemiste kans voor de Zeeuwse landbouw'.

Werkbezoek+Schouten+afgelast+wegens+protest+boeren
© Anton Dingemanse

LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten Joris Baecke van LTO Nederland: 'We zouden de droogteproblematiek onder de aandacht brengen bij Schouten. Dat gaat door het protest niet door en is nadelig voor alle Zeeuwse boeren.'

Baeke omschrijft het niet doorgaan van het bezoek als 'een gemiste kans voor de Zeeuwse landbouw'. 'We kunnen de droogteproblematiek in Den Haag bespreken, maar het is veel effectiever om de gevolgen in de praktijk te laten zien.'


Protesterende boeren langs de kant van de weg in Kamperland wachten tevergeefs landbouwminister Carola Schouten op die op werkbezoek is in Zeeland.
Protesterende boeren langs de kant van de weg in Kamperland wachten tevergeefs landbouwminister Carola Schouten op die op werkbezoek is in Zeeland. © Anton Dingemanse

De politie heeft Schouten aangeraden het bezoek niet door te laten gaan, bevestigt een woordvoerder van de minister. Op de Molenweg in Kamperland wachtten tientallen boeren de minister tevergeefs op. Ze wilden ter plekke met haar in gesprek over het stikstof- en eiwitbeleid in krachtvoer. De boeren vinden het niet redelijk dat ze stikstof in moeten leveren ten gunste van andere sectoren.

Het is voor deze ondernemers ontzettend teleurstellend dat het werkbezoek niet doorgaat

Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland

Protest alom

Op verschillende plekken in Nederland voeren boeren dinsdagnacht en woensdag weer actie tegen het plan van Schouten om koeien minder eiwitrijk voedsel te geven. Een door de sector verfoeide overheidsmaatregel om de landelijke stikstofuitstoot terug te dringen.


Schouten zou een bezoek brengen aan een akkerbouwbedrijf in Zeeland. Het gesprek zou gaan over de gevolgen van de droogte dit voorjaar en de verschillende initiatieven rondom zoetwater, bodembeheer en weerbare teelt. De akkerbouwers hebben, net als veel andere boeren en tuinders in Zeeland, geen toegang tot zoetwater en door de droogte forse schade aan de gewassen.


LTO: 'Stikstof sluit gesprek niet uit'

'Het is voor deze ondernemers ontzettend teleurstellend dat het werkbezoek niet doorgaat. Voldoende zoetwater is van levensbelang voor de land- en tuinbouw', zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland. 'Boeren en tuinders hebben oplossingen en nemen daarin hun verantwoordelijkheid, samen met anderen.'


(Vlnr): Waarnemend voorzitter van LTO Nederland Wim Bens, akkerbouwer Michael Schippers en ZLTO-bestuurder Joris Baecke reageren op de afgelasting van het werkbezoek van landbouwminister Carola Schouten voor de camera van Omroep Zeeland.
(Vlnr): Waarnemend voorzitter van LTO Nederland Wim Bens, akkerbouwer Michael Schippers en ZLTO-bestuurder Joris Baecke reageren op de afgelasting van het werkbezoek van landbouwminister Carola Schouten voor de camera van Omroep Zeeland. © Anton Dingemanse

Helaas kunnen we als sector niet alles ondervangen, ziet Bens, en is de schade van de voorjaarsdroogte nog zichtbaar in het gewas. Het is belangrijk om zulke dingen met een minister te bespreken, vindt hij. 'Dat er op het stikstofdossier grote onvrede is, zou niet tot gevolg moeten hebben dat we op andere dossiers niet in gesprek kunnen. We hopen van harte dat dit werkbezoek een andere keer alsnog door kan gaan.'De organisatie Agractie vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Zij stellen dat het verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen het gevoel bij boeren versterkt dat ze niet worden gehoord of geaccepteerd. Agractie stelt dat de emotie bij boeren zo hoog is opgelopen dat zij verwachten dat de demonstraties niet zullen stoppen voor er een oplossing is. Agractie betreurt dat er een confrontatie is geweest tussen de betogers en de politie en legt de schuld bij laatstgenoemde.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer