Carola Schouten in VPRO Zomergasten

Landbouwminister Carola Schouten is zondag 16 augustus de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Schouten over haar ideale televisieavond, maar bespreekt ook haar bijdrage aan de huidige complexe landbouwpolitiek.

Carola+Schouten+in+VPRO+Zomergasten
© Peter Smit

De portefeuille van Schouten brengt ingewikkelde dossiers en moeilijke keuzes met zich mee, zegt ze in het programma. Zo werden in het kader van een rechterlijke uitspraak over stikstof duizenden bouwprojecten stilgelegd en er volgden massale protesten van boeren en de bouwwereld.

De minister stelt de emoties hierover als boerendochter 'als geen ander' te begrijpen. Het kabinet kwam recent met een stikstofaanpak, maar onlangs adviseerde commissie-Remkes nog veel meer te doen om de stikstofemissie voor 2030 terug te dringen. Hierover heerst opnieuw onbegrip in de landbouw, met deze week nieuwe protesten tot gevolg.
Boerenprotesten

Schouten over VPRO Zomergasten waar ze te gast zal zijn: 'Als kijker geniet ik als een gast mij meeneemt in zijn of haar denkwijze. Ik zie ernaar uit een kijkje te geven in mijn wereld, waar ik van kan genieten, wat mij bezighoudt.' Daarbij horen ook zwaardere thema's, zoals ongelijkheid, verantwoordelijkheid en tegelijkertijd haar blijvende zoektocht naar vrijheid, zegt ze.

Als vicepremier zit Schouten bij alle belangrijke overleggen van het kabinet. Zo was zij nauw betrokken bij het corona-crisisoverleg en is ze steeds meer een boegbeeld voor haar partij. Ze speelde als enige vrouw een grote rol aan de onderhandelingstafel van het huidige kabinet, waar ze als jongste minister deel van uitmaakt. Sinds haar aantreden als minister is er veel gebeurd, waarbij de massale landelijke boerenprotesten het meest in het oog springen.


Coronacrisis

Naast stikstof, speelt nu tevens corona. 'De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten en toont feilloos aan waar we zaken zullen moeten veranderen. Zowel aan de kant van onze voedselproducenten en het milieu', duidt Schouten. 'Waar we eerder dachten dat we voldoende tijd hadden, zijn veranderingen nu bittere noodzaak.'

Dat vindt de politica die in 1977 is geboren en in 2011 haar entree in de landelijke politiek maakte als Kamerlid voor de ChristenUnie. Ze werd in 2017 beëdigd als mnister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier in het derde kabinet Rutte. Ze bracht haar jeugd door op de boerderij van haar ouders in het Noord-Brabantse Giessen. Als 17-jarige verhuisde ze naar de Rotterdamse volkswijk Delfshaven om Bedrijfskunde aan de Erasmusuniversiteit te studeren.


Politiek talent van het jaar

In het kader van een uitwisselingsprogramma vertrok ze naar Tel Aviv en keerde zwanger terug naar haar Rotterdamse studentenhuis. Sociale Zaken, waar ze eerder stage had gelopen, wilde haar graag terug als ambtenaar. Daar hield ze zich vooral bezig met de hervorming van de WAO en ontdekte ze dat ze liever aan de politieke kant terecht wilde komen, daar waar de beslissingen werden genomen. Als Kamerlid hield ze zich vooral bezig met sociale en economische zaken en financiën.

Schouten werd in 2011 door de parlementaire pers gekozen tot 'Politiek talent van het jaar'. Ze werd gezien als lid van de 'constructieve oppositie', leidde commissie-Stiekem die als Kamercommissie onderzoek deed naar een lek binnen de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en schreef zelf de paragraaf in het regeerakkoord over de schuldenproblematiek.


Niet weglopen

Schouten zegt streng voor zichzelf te zijn en zich voortdurend af te vragen of wat ze doet, goed genoeg is. 'Die wens om dienend te willen leven, komt voort uit haar geloof: niet weglopen, maar je afvragen wat je kunt betekenen voor een ander en je verantwoordelijkheid nemen.'


Lees meer over stikstof in Nieuwe Oogst-themadossier Stikstof

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer