Debat: Schouten knipt stoppersregeling stikstof op

Update - Landbouwminister Carola Schouten knipt de aangekondigde stoppersregeling voor boeren op in twee delen. Het kabinet wil het budget voor stikstofreductie bij Natura 2000-gebieden zo efficiënt mogelijk inzetten. De linkse oppositie vindt die aanpak onvoldoende.

Debat%3A+Schouten+knipt+stoppersregeling+stikstof+op
© Dirk Hol

Schouten reageert met het besluit op het advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek, geleid door oud-minister Johan Remkes. Over zijn aanbevelingen is gisteren tussen de coalitiepartijen een akkoord gesloten.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de stikstofaanpak van het kabinet. Hierin komen ook de oplossingen van het kabinet ter sprake. GroenLinks en SP vinden die reactie op het advies van de commissie Remkes onvoldoende. Volgens Laura Bromet van GroenLinks gooit het kabinet het Remkes-rapport 'in de prullenbak'.Schouten knipt de stoppersregeling in een eerste trance van 750 miljoen euro voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen met hun bedrijf. Deze regeling komt volgend jaar beschikbaar. In 2023 wil het kabinet kijken welk effect groene innovaties hebben gehad op de stikstofuitstoot van veehouderijen.


Kosteneffectieve reductie

'Dan zal worden afgewogen hoe de tweede tranche met de meest kosteneffectieve stikstofreductie ingezet kan worden', schrijft Schouten in een Kamerbrief. Dat tweede deel bestaat uit de resterende 250 miljoen euro en staat voor 2024 gepland.

Op advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek zal de stoppersregeling alleen worden ingezet wanneer dat zinvol is voor natuurherstel. Dat is bij bedrijven met een relatief hoge depositielast op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden en in situaties waarin technische aanpassingen naar een emissieloze bedrijfsvoering niet mogelijk zijn.

Tijdens het stikstofdebat zorgde FvD-leider Thierry Baudet voor opschudding. Hij begon zijn inbreng door de minister de 'sluipmoordenaar van de agrarische sector' te noemen. Onmiddellijk werd hij onderbroken door Kamervoorzitter Khadija Arib die deze bewoording 'stuitend' noemde en hem vroeg dit terug te nemen.


Niet belonen

Ook de meeste andere partijen toonde onbegrip voor Baudets betiteling van de minister. Er werd gevraagd om schorsing van het debat, maar daar wilden niet alle partijen aan. SP-Kamerlid Frank Futselaar wilde er vooral niet te veel ophef over maken: 'Een kind dat voortdurend om aandacht schreeuwt, moeten we niet voortdurend belonen met aandacht.'

Baudet nam zijn uitspraak niet terug, maar herformuleerde de openingszin van zijn betoog. Vanmiddag reageert minister Schouten op de vragen van het parlement. Het debat is hier live te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer