Ondanks corona toch uitbreiding Europees aardappelareaal

De North-western European Potato Growers (NEPG) schat dat het areaal voor consumptieaardappelen in de EU5-landen dit jaar met 0,5 procent stijgt ten opzichte van oogstjaar 2019.

Ondanks+corona+toch+uitbreiding+Europees+aardappelareaal
© Haijo Dodde

Het totale aardappelareaal voor Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië wordt geraamd op ruim 621.000 hectare. De NEPG beschouwt dit onder de huidige omstandigheden als een groot areaal die wellicht niet recht doet aan de huidige marktsituatie.Maar de organisatie wijst erop dat de telers op het moment van de coronauitbraak hun pootgoed voor een groot deel al hadden besteld en ook hun huurpercelen al hadden vastgelegd. Het was daardoor op bedrijfsniveau vaak te laat om nog te besluiten tot het poten van een kleiner areaal.


Uitbreiding Duitsland en Frankrijk

De grootste uitbreiding van het aardappelareaal komt voor rekening van Duitsland (+2 procent) en Frankrijk (+1,4 procent). Volgens de NEPG lijkt in die landen sprake van een verschuiving van aardappelen die worden geteeld voor de verwerkende industrie, naar meer aardappelen voor het tafelsegment.

Als altijd benadrukt de NEPG dat de uiteindelijke oogst vooral wordt bepaald door de opbrengst per hectare en niet zozeer het areaal. Het is nu nog te vroeg voor een oogstprognose, stelt de Europese telersorganisatie. De droogte aan het begin van het seizoen heeft ongetwijfeld invloed op de opbrengstpotentie, zo is verwachting. Begin september komt de NEPG met een eerste inschatting voor de aardappeloogst van 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer