België en Frankrijk stuwen aardappelproductie

De forse uitbreiding van de West-Europese aardappelteelt komt vooral voor rekening van België en Frankrijk. Komend jaar is het verwachte areaal in de EU 5-landen zo'n 605.000 hectare en bij een gemiddelde opbrengst levert dat een productie op van 29,1 miljoen ton aardappelen.

Belgi%C3%AB+en+Frankrijk+stuwen+aardappelproductie
© Archief Marcel Bekken

Volgens de NEPG (North-Western European Potato Growers) neemt het areaal consumptieaardappelen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië dit seizoen toe met 1 tot 2 procent en komt deze uit op ongeveer 605.000 hectare. In 2015 teelden akkerbouwers in deze EU 5-landen nog geen 530.000 hectare aardappelen, dat was toen goed voor een totale productie van 24,2 miljoen ton.

De sterke groei van het aardappelareaal komt vooral voor rekening van België en Frankrijk. In Duitsland en zeker ook in Nederland is de groei bescheidener.

25 procent groei in België

PCA, het Vlaamse proefcentrum voor de aardappelteelt, meldde onlangs na een telersenquête dat het Belgische aardappelareaal dit seizoen de grens van 100.000 hectare overstijgt. Het betekent een groei van 8 procent ten opzichte van vorig jaar en zelfs een stijging van zo'n 25 procent in vergelijking tot zeven jaar geleden.

In Frankrijk stijgt de teeltoppervlakte sinds 2013 jaarlijks met zo'n 5 tot 10 procent. Dit seizoen komt het areaal in de buurt van 140.000 hectare. Vooral Noord-Frankrijk is in trek bij de Nederlandse en Belgische fritesfabrikanten voor het werven van nieuwe contracttelers.

Ook in Zuid-Duitsland ziet de verwerkende industrie ruimte voor meer aardappelen in de bouwplannen van akkerbouwers. Deze regio is voor de fabrikanten onder meer interessant voor de vroege levering van grondstoffen. Komend jaar zal het Duitse aardappelareaal uitkomen op zo'n 180.000 hectare uitgaande van een jaarlijkse groei van 1,5 procent.

Geen ruimte in Nederland

Voor Nederland is al langer vastgesteld dat er nauwelijks ruimte is voor uitbreiding van de teeltoppervlakte. Het consumptie-areaal varieert de laatste jaren tussen 72.000 en 76.500 hectare. Met iets intensievere bouwplannen op de lichte gronden is nog enige groei mogelijk tot wellicht 80.000 hectare.

Groot-Brittannië is meer een verhaal op zich met de teelt van eigen rassen en een eigen afzetmarkt. De Britse aardappelsector herstelt van een dip van drie tot vier jaar geleden na een misoogst en een periode van slechte prijzen. Dit seizoen komt het areaal in de buurt van 105.000 hectare, vergelijkbaar met de teeltseizoenen 2013 en 2014.

Snel groeiende vraag

Een gemiddelde productie van iets meer dan 48 ton per hectare resulteert dit jaar in een West-Europese aardappeloogst van 29,1 miljoen ton. Dat kan oplopen tot meer dan 30 miljoen ton bij goede groeiomstandigheden.

De voorlopige verwachting is dat de markt een grote productie kan verdragen door de snelgroeiende vraag en doordat er na de zomer nauwelijks nog oude voorraden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer