Kleine oogst houdt aardappelmarkt in balans

Uitbreiding van het teeltareaal compenseert dit jaar een lagere hectareopbrengst voor aardappelen in de EU5-landen. De gemiddelde aardappeloogst zorgt volgens NEPG, de organisatie voor Noordwest-Europese aardappeltelers, voor balans op de aardappelmarkt.

Kleine+oogst+houdt+aardappelmarkt+in+balans
© Twan Wiermans

De noteringen voor contracten van fritesaardappelen op levering in april 2020 daalden deze week naar een niveau van 16,50 euro per 100 kilo of net daaronder. De termijnprijzen stegen vorige week nog richting de 18 euro per 100 kilo, omdat er twijfel was over de beschikbaarheid vanwege de natte oogst. De vele rooibare dagen zorgen echter voor een pas op de plaats.

In het persbericht dat NEPG deze week verstuurde vanwege de oogstraming van consumptieaardappelen schrijft de telersorganisatie over een positieve trend op de aardappelmarkt. Er is veel exportvraag in West-Europa, onder meer vanuit Polen en Zuid-Europa. Verder draaien veel aardappelverwerkers al lange tijd op volle capaciteit.

Wel waarschuwt NEPG dat de stemming op de markt vooral een gevolg is van de gemiddeld lage hectareopbrengst. De organisatie vindt dat aardappeltelers hun areaal niet te snel verder moeten uitbreiden. Met het bestaande areaal twijfelt NEPG of er na een gemiddeld groeiseizoen sprake zal zijn van een goede balans tussen vraag en aanbod.

 

Ook adviseert de organisatie telers om voor de komende contractonderhandelingen rekening te houden met hogere productiekosten. Dit is onder meer een gevolg van meer beregening, een natte oogst en een lastige bewaring. Een deel van de kostenstijging is structureel, vanwege het wegvallen van Chloor IPC, stelt NEPG.

De laatste oogstraming laat zien dat dit jaar de totale productie van de vijf belangrijkste aardappellanden in Noord-West Europa uitkomt op 26,9 miljoen ton, als alle aardappelen geoogst worden. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar en 1,8 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. De aardappeloogst is wel kleiner dan in 2014 en 2017.

Dat de oogst in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië toch bovengemiddeld is, komt door toename van het teeltareaal. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de uitbreiding 9 procent tot een totaal van bijna 614.000 hectare. Dit jaar is Duitsland met 4,2 procent verantwoordelijk voor de grootste groei van het teeltareaal tot 186.000 hectare.

3 ton meer

De gemiddelde hectareproductie schat NEPG voor dit seizoen op 43,9 ton. Dit is 6,8 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde, maar ongeveer 3 ton per hectare meer dan vorig jaar. De Nederlandse productie wordt geraamd op 47 ton per hectare. Dat is ruim 10 procent beter dan in 2018.

Voor Groot-Brittannië heeft NEPG nog onvoldoende gegevens beschikbaar voor een goede oogstraming. Daarvoor rekent de organisatie voorlopig nog met de gemiddelden van voorgaande jaren.

NEPG noemt de kwaliteit van de aardappelen over het algemeen goed, maar adviseert telers wel om voldoende aandacht te besteden aan de bewaring, gezien de natte oogstomstandigheden. In enkele partijen zijn al bewaarziekten door bacteriën en schimmels gemeld. Daarom is goed ventileren en drogen noodzakelijk, schrijft NEPG.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer