NEPG: 'Aardappelareaal moet met 5 procent dalen'

De North-Western European Potato Growers (NEPG) hoopt dat het aardappelareaal in Duitsland, België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië dit jaar met 5 procent zal dalen. De NEPG beschouwt dit percentage niet als genoeg.

NEPG%3A+%27Aardappelareaal+moet+met+5+procent+dalen%27
© Han Reindsen

Door de coronacrisis is de vraag naar aardappelproducten in de foodservice met 50 tot 60 procent gedaald net zoals de potentiële afzet op de exportmarkten is gedaald. Daardoor zijn de capaciteit en de behoefte aan grondstoffen bij de aardappelverwerkende industrie verminderd. In de NEPG-landen op het vasteland wordt meer dan 2 miljoen ton waarschijnlijk niet verwerkt.


Circa 70 à 80 procent van alle grondstoffen die nodig zijn voor de verwerking, is gecontracteerd. Een groot deel van deze aardappelen en de vrije aardappelen in de opslag worden niet verwerkt zoals gepland en de sector zal andere afzetkanalen moeten vinden.


Veevoer, biogas of bio-ethanol

Tot nu toe respecteren de verwerkers de contracten met de telers en nemen ze de aardappelen tegen de gecontracteerde prijs af. Toch zal meer dan 2 miljoen ton naar andere kanalen worden afgezet, waarbij sommigen zullen gaan voor veevoer, biogas of bio-ethanol.

In de meeste gevallen was het te laat om genoeg te verminderen

North-Western European Potato Growers (NEPG)

'Dit is de eerste keer in de recente geschiedenis dat de fabrieken de contracten moeten respecteren, omdat het meestal de teler was die zijn gecontracteerde kwaliteit moest leveren in die jaren waarin de opbrengsten niet altijd voldoende waren om aan het contract te voldoen. De wereld op zijn kop', aldus de NEPG.


Tafelaardappelen

In alle NEPG-landen is de vraag naar zowel verse tafelaardappelen als aardappelproducten vanuit de retail toegenomen. Ook de export van verse aardappelen ligt op een gemiddeld hoog niveau, hoewel er soms problemen bestaan om voldoende vrachtwagens en chauffeurs te vinden.

Maar deze extra vraag is niet voldoende om de resterende oogst van 2019 weg te werken, wetende dat niet alle rassen geschikt zijn om te worden gebruikt als verse tafelaardappelen voor thuisconsumptie of export. De NEPG schat dat er alleen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland al meer dan 2 miljoen ton niet-verwerkte aardappelen zullen zijn aan het einde van het seizoen.


Lang opslaan

Telers en de verwerkende industrie hebben niet alleen enorme financiële uitdagingen, maar ook rijst de vraag hoe al die goede aardappelen op een duurzame manier kunnen worden afgezet. De verwerking heeft telers verzocht hun aardappelen zo lang mogelijk op te slaan, wat meer kosten met zich meebrengt.

Door ze langer te bewaren, kunnen deze aardappelen tot eind augustus worden verwerkt. Dit is uitzonderlijk lang. Het is een uitdaging en een risico voor de telers. Normaal gesproken schakelen de verwerkers in juli om naar nieuwe oogst uit België en Duitsland en ook deze oogsten zullen worden opgeschoven waardoor deze overloopt in de reguliere oogst in oktober.


Enige oplossing

Met de koelhuizen voor aardappelproducten tot de nok toe gevuld en met de vraag wanneer de restaurants weer opengaan, zou veel minder aanplant de enige oplossing zijn geweest. Maar de NEPG wijst erop dat percelen al werden verhuurd, pootaardappelen waren al gekocht of geleverd en het poten begon tegen het einde van maart.

'In de meeste gevallen was het te laat om genoeg te verminderen', stelt de NEPG, die niettemin hoopt dat het aardappelareaal in de vijf NEPG-landen met 5 procent zal afnemen. 'Maar zoals altijd zullen de groeiomstandigheden de uiteindelijke oogst bepalen en op dit moment is regen echt nodig. Maar het groeiseizoen is net begonnen en er is geen schatting mogelijk.'


Heroverweging

Deze uitzonderlijke crisis toont volgens de NEPG aan dat de verwerkende industrie als geheel in de toekomst een heroverweging moet maken over de organisatie van productie en levering en over het delen van risico's en verantwoordelijkheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer