Aardappelteelt in Europa dijt fors uit

Het areaal consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië groeit waarschijnlijk naar zo'n 609.000 hectare. Dit is het grootste areaal ooit.

Aardappelteelt+in+Europa+dijt+fors+uit
© Nieuwe Oogst

Deze areaalcijfers zijn gebaseerd op een voorlopige schatting van de North-Western European Potato Growers (NEPG). Een areaal van 609.000 hectare in de vijf genoemde landen is 2,4 procent meer dan vorig seizoen en betekent een 8,4 procent stijging ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

De sterkste groei in areaal gedurende de laatste vijf jaar ziet NEPG in België (+10,6 procent), Duitsland (+9,3 procent) en Frankrijk (+13,8 procent). Voor Nederland gaat de organisatie uit van een teeltoppervlakte van 78.500 hectare voor consumptieaardappelen. Dat is 5,6 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Vanuit Groot-Brittannië is nog geen areaalinschatting bekend en daarom rekent NEPG voorlopig met het gemiddelde areaal van voorgaande jaren.

Hoge pootgoedprijzen

NEPG gaat er vanuit dat het uiteindelijke aardappelareaal nog naar beneden kan worden bijgesteld vanwege de naweeën van het afgelopen aardappelseizoen en de hoge pootgoedprijzen. De definitieve cijfers worden begin juli gepubliceerd.

Overigens hebben de vrees voor een tekort aan pootgoed en de hoge prijs vooralsnog de groei van het aardappelareaal niet tegengehouden, constateert NEPG. Er zijn dit jaar wel meer kleine potermaten gebruikt en ook is meer pootgoed gesneden.

Poottijdstip

Het relatief vroege poottijdstip in de meeste Europese teeltgebieden zorgt nog niet voor een voorsprong op de ontwikkeling van het aardappelgewas. Dit is een gevolg van de koude start van het seizoen in april en mei. De verwachting is dat de vroege aardappelen voor verwerking in Duitsland en België vanaf half juli op grotere schaal kunnen worden geoogst. Normaal is dat zeker een week vroeger.

NEPG stelt vast dat de groei van het areaal in lijn is met de groeiende vraag naar aardappelen voor verwerking en export. Opnieuw benadrukt de Europese telersorganisatie dat voor het totale aardappelvolume de uiteindelijke hectareopbrengst belangrijker is dan het areaal. Om goede opbrengsten te realiseren, is de watervoorziening in alle aardappellanden dit seizoen wel een behoorlijke uitdaging, benadrukt NEPG.

Overschot

Tot slot wijst NEPG erop dat er geen overschot is van oogst 2018. Het komende afzetseizoen is daardoor wellicht langer en de behoefte aan aardappelen dus groter. Door de latere aanvoer vroege aardappelen wordt het voor de verwerkende industrie een uitdaging om in de zomer genoeg grondstof beschikbaar te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer