CDA wil snel wolfvrije gebieden in Gelderland

Het moet snel duidelijk zijn waar wolven in Gelderland wel en niet gewenst zijn. In gebieden als de Achterhoek en Rivierenland moet dan ook over worden gegaan op actief beheer.

CDA+wil+snel+wolfvrije+gebieden+in+Gelderland
© ANP Persbureau

Dat stelt de Gelderse CDA-fractie, die pleit voor wolfvrije gebieden in de provincie. De afgelopen tijd zijn meerdere schapen, lammeren en zelfs een veulen van een pony ten prooi gevallen aan een rondzwervende wolf in het Rivierengebied en de Achterhoek. Een drama voor de (hobby)boer en voor de dieren, aldus de partij.


Op de Veluwe kunnen (hobby)boeren met steun van de provincie preventieve maatregelen nemen om de wolf buiten de hekken te houden. In andere Gelderse regio's geldt die regeling echter niet, omdat de wolf zich daar niet zo snel zal gaan vestigen.


Nachtelijk zwerfgedrag

Het landschap in die regio is daar simpelweg niet geschikt voor. Door het nachtelijke zwerfgedrag kan een wolf echter wel flinke schade aan brengen in dit soort gebieden, zoals recent bleek. Statenlid Arjan Tolkamp: 'Het is niet te doen om heel Gelderland af te rasteren. Wij pleiten daarom voor duidelijkheid: bepaalde gebieden zijn voor de wolf en andere zijn wolfvrij.'

Het CDA heeft daarom vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten om tot wolfvrije gebieden in Nederland te komen. Tolkamp: 'Als (hobby)boer in de Achterhoek of het Rivierengebied sta je nu machteloos. Dat willen wij niet langer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer