Oekra%C3%AFne+wil+leren+van+agrarisch+Nederland
Nieuws
© Michiel Elands

Oekraïne wil leren van agrarisch Nederland

Precisielandbouw, hoogstaand wetenschappelijk onderzoek en het leveren aan internationale markten. Waar Nederland op landbouwgebied staat, wekt volop interesse in Oekraïne. 'We zijn hier om te leren en om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken', zei ambassadeur Vsevolod Chentsov donderdag bij zijn bezoek aan ZLTO in Den Bosch.

Oekraïne presenteert zichzelf graag als landbouwnatie. De deuren gaan voor buitenlandse agrarische ondernemers steeds verder open. Dit voorjaar besloot het parlement van Oekraïne om per 1 juli 2021 landeigenaren de mogelijkheid te geven om grond te verkopen, terwijl nu alleen nog verhuren mogelijk is.

Het is de tweede keer dat de ambassadeur een bezoek bracht aan ZLTO. ZLTO-voorzitter Wim Bens kreeg het verzoek voor een gesprek via Karel Burger Dirven, de honorair consul van Oekraïne in Nederland.

Op initiatief van ZLTO was ook Antoon Smits uit Wanroij bij het gesprek aanwezig. Hij exploiteert een melkveebedrijf met 1.100 melkkoeien en 5.200 hectare in Oekraïne. In dialoog zijn is goed volgens Bens: 'Oekraïne is een groot land met onmetelijke hectares landbouwgrond en biedt kansen voor pionierende boeren. De Oekraïense overheid ontvangt kapitaalkrachtige Europese boeren met open armen.'

Zowel de ambassadeur als ik hebben het bezoek als constructief en plezierig ervaren

Wim Bens, ZLTO-voorzitter

Kennis uitwisselen

Tegelijkertijd ziet Bens dat het aantal Nederlandse boeren dat voor Oekraïne heeft gekozen, 'nu nog op twee handen te tellen is'. 'Dat is ook wel logisch, want Oekraïne biedt aan de ene kant kansen voor de toekomstige Europese voedselvoorziening en aan de andere kant constateer ik grote verschillen met de alledaagse boerenpraktijk in Nederland, nog los van de verschillen in taal, cultuur en het risico op mogelijke sociale isolatie.'

Volgens de ZLTO-voorzitter is het goed om kennis uit te wisselen: 'Zowel de ambassadeur als ik hebben het bezoek als constructief en plezierig ervaren. We hebben afgesproken de lijnen open te houden.'


Eigendom van staatsbedrijven

Oekraïne telt ruim 40 miljoen hectare landbouwgrond, drie keer zoveel als Duitsland en het veelvoudige van Nederland (1,7 miljoen hectare). Veel grond in Oekraïne is in eigendom van staatsbedrijven. Daarnaast kent het land veel voormalige collectieve boerderijen (kolchozen), die stammen uit de tijd dat Oekraïne tot de Sovjet-Unie behoorde.

Een van de belangrijkste agrarische regio's is Poltava in de oostelijke helft van het land. Poltava is de belangrijkste leverancier van granen, mais en groenten. Daarnaast is het een veehouderijgebied met veel rundvee, varkens, schapen en pluimvee. Ook de biologische land- en tuinbouw zit in de lift.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer