%27Oekra%C3%AFne+beloond+voor+omzeilen+exportwet%27
Achtergrond
© Pixabay

'Oekraïne beloond voor omzeilen exportwet'

Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een verruiming van het handelsakkoord met Oekraïne. Hierdoor gaat het Oekraïense quotum tariefvrije import van kip van 20.000 naar 70.000 ton (70 miljoen kilo). 'Dit is een beloning voor het omzeilen van de wet', zegt Jan Verhoijsen van LTO/NOP.

De ruimere exportmogelijkheden voor Oekraïense producenten van kippenvlees vloeien voort uit het aanpakken van een maas in de wet die Oekraïne benutte om vele tonnen kippenborst zonder heffing naar de EU te exporteren.

Oekraïne omzeilde de afspraken over de export van pluimveevlees naar Europa door kipfilets met een stukje vleugelbeen uit te voeren. Eenmaal in Nederland werd het stukje bot simpelweg weggesneden en werden de kippenborsten als gangbare filets verhandeld.

Oekraïne wilde alleen meewerken aan het afsluiten van de sluiproute voor kipfilets als de EU met compensatie zou komen. De afgesproken verhoging van het tariefvrije importquotum van 50.000 ton komt ongeveer overeen met de hoeveelheid kippenvlees die in 2018 via de sluipweg vanuit Oekraïne naar de EU is verkocht.

Geopolitiek krijgt voorrang boven een gezonde marktsituatie

Jan Verhoijsen, voorzitter van de LTO/NOP-kring vleeskuikenhouders

Kippenvlees via achterdeur EU in

Voorzitter Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-kring vleeskuikenhouders: 'Wij moeten als EU-producenten van pluimveevlees aan veel eisen voldoen voor milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn. Tegelijkertijd moeten we met lede ogen aanzien dat via de achterdeur kippenvlees de unie binnenkomt dat niet aan onze standaarden voldoet.'

De verruiming van het tariefvrije quotum voor Oekraïne met 50.000 ton is volgens Verhoijsen een beloning voor het omzeilen van de wet. 'Wat ons betreft zou Oekraïne daarvoor gestraft moeten worden. Geopolitiek krijgt voorrang boven een gezonde marktsituatie.'


De LTO/NOP-voorzitter constateert dat de EU door deze handelswijze het level playing field wederom geweld aandoet. 'En dat is wrang. Zeker in het geval van Oekraïne dat door de EU flink gesubsidieerd wordt. Dat geld is eigenlijk bedoeld om lokale ontwikkelingen te stimuleren, maar het komt terecht bij enkele grote ondernemers die het gebruiken om te concurreren met EU-producenten van pluimveevlees.'

Groeiend verschil

Jeroen van den Hurk, sectormanager Food & Agri/Pluimveehouderij bij Rabobank Nederland, constateert dat Oekraïne bijdraagt aan het groeiende verschil tussen import en export van kip in de EU. 'In het eerste kwartaal van 2019 was de import van pluimveevlees weer terug op het niveau van 2016 en 2017.'

De noodzaak om pluimveevlees vanuit de EU te exporteren neemt toe, stelt Van den Hurk. 'Niet alleen door de groeiende importstroom. De toename van de productie van pluimveevlees, met name in Oost-Europa, draagt meer bij aan de oplopende druk op de interne markt.'

Van den Hurk ziet de toename van de kipproductie in de EU als een bedreiging voor de Nederlandse vleeskuikensector. 'Het is goed dat er barrières opgeworpen worden tegen ongebreidelde import van kip. Maar import van pluimveevlees is van alle tijden. Het beste antwoord is de route die de Nederlandse vleeskuikenhouderij al jaren volgt: focussen op de markt in je directe omgeving en zorgen dat je preferred supplier wordt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer