Oekra%C3%AFne+mag+meer+kip+naar+EU+exporteren
Nieuws
© Twan Wiermans

Oekraïne mag meer kip naar EU exporteren

Oekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer tariefvrije kip naar Europa gaan exporteren. De EU-lidstaten stemmen in met verhoging van 20.000 naar 70.000 ton in de hoop dat het hogere quotum een einde maakt aan de golf Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt.

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om tonnen kippenborsten meer de EU-markt binnen te krijgen dan in het associatieverdrag met Oekraïne was voorzien. Nadat Nederlandse Europarlementariërs hierover aan de bel hadden getrokken, ging de Europese Commissie met de regering in Kiev in onderhandeling over aanpassing van het verdrag.

• Lees ook: Europa pakt Oekraïense kippenvleesexport aan

Nederland stemde op verzoek van de Tweede Kamer tegen de verhoging, omdat er zorgen zijn over het dierenwelzijn in de pluimveesector in Oekraïne. Volgens de Europese Commissie voert Oekraïne uiterlijk 2026 Europese dierenwelzijnregels in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer