Oekra%C3%AFens+pluimveevlees+in+de+ban+om+vogelgriep
Nieuws
© Marcel Bekken

Oekraïens pluimveevlees in de ban om vogelgriep

Pluimveevlees uit Oekraïne mag voorlopig de Europese Unie niet meer in. Dat heeft de Europese Commissie besloten vanwege de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5 in de regio Vinnytsia.

De ban geldt zowel voor pluimveevlees als pluimveevleesproducten. Voor eieren en eierproducten zijn geen beperkingen ingesteld. De Oekraïense Staatsdienst voor voedselveiligheid en consumentenbescherming laat in een verklaring weten dat Oekraïne, in overeenstemming met internationale verplichtingen als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), zijn internationale handelspartners onmiddellijk heeft geïnformeerd over de ontdekking van een geval van vogelgriep.

Oekraïne is dan ook niet blij met het besluit van de Europese Unie. De Oekraïense Staatsdienst voor voedselveiligheid en consumentenbescherming benadrukt dat Oekraïne exact dezelfde maatregelen neemt om vogelgriep te bestrijden als alle EU-lidstaten waar ook H5N8 is gevonden. Oekraïne betreurt het dat de Europese Unie eenzijdig dit besluit heeft genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer