Europa+stopt+quotumontduiking+pluimveevlees+Oekra%C3%AFne
Nieuws
© Wiermans

Europa stopt quotumontduiking pluimveevlees Oekraïne

Kippenborstfilet uit Oekraïne waar nog een deel van de vleugel aan zit, kan niet meer heffings- en quotumvrij naar de Europese Unie worden geëxporteerd. Daarmee komt een einde aan de quotumontduiking door een groot vleesbedrijf in dat land.

Het Europees Parlement heeft dinsdag een wijziging aangebracht in de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Daarmee is een maas in de wet gedicht. Eerder stemde de landbouwcommissie in het Europees Parlement in met een verhoging van het importquotum van pluimveevlees in de handelsovereenkomst van 20.000 naar 70.000 ton. Dat is nu bekrachtigd in het Europarlement.

Het dichten van de maas in de overenkomst was volgens een groot deel van de Europarlementariërs noodzakelijk, omdat een Oekraïense producent deze hiaat gebruikte om meer kipfilet belastingvrij te kunnen verkopen. Vleeskuikenhouders in de Europese Unie werden hierdoor benadeeld.

Beschermen tegen overmatige invoer

Het invoerquotum om EU-boeren te beschermen tegen overmatige invoer vanuit het buurland van de Europese Unie werd hiermee door het bedrijf MHP omzeild. 444 Europarlementariërs stemden voor de resolutie, 128 tegen en er waren 74 onthoudingen.


De invoer van kippenborst uit Oekraïne naar de Europese Unie steeg van 3.700 ton in 2016 tot 55.000 ton in 2018 als gevolg van het omzeilen van het quotum. Op de verruiming van het importquotum naar 70.000 ton voor Oekraïne is veel kritiek vanuit de pluimveesector, omdat de eisen voor dierenwelzijn in Oekraïne een stuk lager zijn. Er is volgens de sector hierdoor sprake van oneerlijke concurrentie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer