Recordoogst mais in Oekraïne

In Oekraïne wordt dit jaar een recordgrote maisoogst verwacht. Dat melden marktdeskundigen van ABZDiervoeding. Daarnaast zien de maisoogsten in de Verenigde Staten er beter uit dan eerder verwacht.

Recordoogst+mais+in+Oekra%C3%AFne
© Wiermans

ABZDiervoeding spreekt van 'verrassend positief nieuws' uit de Verenigde Staten. Het areaal mais in de Verenigde Staten is groot, ondanks een groot percentage braakliggend grond. Dit komt volgens de voerleverancier door de grote switch van de Amerikanen van soja naar maïs. De oogstverwachtingen zijn verbeterd door goed weer in de afgelopen weken waardoor het gewas zich toch weer wat heeft hersteld.

Voor de Nederlandse markt is vooral de Oekraïense oogst van belang. In Oekraïne wordt dit jaar een recordoogst verwacht. Dit nieuws heeft ervoor gezorgd dat de maïsprijzen op Chicago hard zijn gedaald. De 'fysieke prijzen' zijn vooral gedaald vanaf de nieuwe oogst, vanaf half oktober. Vanaf dan is het grote prijsverschil tussen mais en tarwe nagenoeg verdwenen.

Sojaschroot

De sojaschrootprijzen staan licht onder druk. Het areaal in de Verenigde Staten is bijna 20 procent kleiner dan vorig jaar, meldt ABZDiervoeding. Door het zeer natte voorjaar kennen de Verenigde Staten een groot areaal wat braak is blijven liggen. Door de handelsoorlog die de Verenigde Staten voeren en de varkenspest in China, is de export van sojabonen vanuit de Verenigde Staten hard teruggezakt. Hierdoor zijn de voorraden in het land zeer groot. ABZDiervoeding verwacht dat deze wel gaan krimpen komend seizoen door het kleinere areaal. De voorraden zullen echter, volgens de huidige schattingen, ruim blijven.

De raapzaadschrootmarkt blijft onder druk staan, zonder grote prijsdalingen. ABZDiervoeding ziet een kleine oogst in de Europese Unie. Op de wereldmarkt is er echter veel raapzaad beschikbaar en wordt er veel geïmporteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer