Tuinderij Lobros gaat voor gezonde groei en risicospreiding

Werner en Henry Louwerse van Tuinderij Lobros in Serooskerke namen onlangs Boerderijwinkel Groenteschuurtje en de minicamping over, om hun bedrijf te versterken. Ze hebben een duidelijke visie op teelt, grond en watervoorraad.

Tuinderij+Lobros+gaat+voor+gezonde+groei+en+risicospreiding
© Peter Urbanus

De broers telen bloemkool en venkel op hun bedrijf dat even buiten het Zeeuwse Serooskerke ligt. Werner Louwerse startte hier in 2002 in maatschap met Leendert Joziasse, bij wie hij en Henry Louwerse als scholieren al werkten. Drie jaar later namen ze het tuinbouwbedrijf en de bijbehorende machines over onder de naam Maatschap Tuinderij Lobros.

Eind vorig jaar namen ze ook Boerderijwinkel Groenteschuurtje en de minicamping van het echtpaar Joziasse over. Volgens Werner Louwerse zorgt verbreding van het bedrijf voor een gezonde groei en risicospreiding. De overname verliep in goede harmonie, vertelt zijn vrouw Cindy. Zij runt de winkel samen met Janske, echtgenote van Henry Louwerse.

'Zo'n overname betekent een hectische periode. In het begin voelt het nog niet als jouw bedrijf en ga je nog te werk zoals de vorige eigenaren gewend waren. Prettig was wel dat de overname in een rustige periode plaatsvond. Bovendien hebben de Joziasses tijdens onze vakantie nog in de winkel gestaan.'

De markt is veeleisend geworden. Je moet topkwaliteit leveren, anders tel je niet mee

Werner Louwerse, teler in Serooskerke

Geen toeristen

De toeristen werden gemist vanwege de coronacrisis, maar de vaste klanten maken veel goed, zegt Cindy Louwerse. Het bedrijf kent ook een bezorgservice op dinsdag en vrijdag. In de ruim opgezette winkel vind je een breed aanbod aan groente van het eigen bedrijf. En fruit, zuivel, verse producten als salades, streekproducten, wijnen en fruitmanden. De winkel is te vinden via Groenteschuurtje.com.

Maar de groenteteelt blijft de hoofdtak, stelt Werner Louwerse. 'Grond en teelten zijn elk jaar anders. Qua bemesting benutten we alle fosfaatruimte die we hebben. Champost werkt bij onze teelten erg goed. Vanuit de theorie leek dat al het geval en nu zien we in de praktijk resultaten die we niet hadden verwacht. We zijn ermee begonnen op een huurperceel en zagen direct resultaat. Onze indruk is heel goed.'


Werner en Henry Louwerse van Tuinderij Lobros in Serooskerke namen onlangs Boerderijwinkel Groenteschuurtje en de minicamping over, om hun bedrijf te versterken. De overname van Boerderijwinkel Groenteschuurtje zorgt voor verbreding van het bedrijf, gezonde groei en risicospreiding. Op de foto: Cindy en Janske Louwerse.
Werner en Henry Louwerse van Tuinderij Lobros in Serooskerke namen onlangs Boerderijwinkel Groenteschuurtje en de minicamping over, om hun bedrijf te versterken. De overname van Boerderijwinkel Groenteschuurtje zorgt voor verbreding van het bedrijf, gezonde groei en risicospreiding. Op de foto: Cindy en Janske Louwerse. © Peter Urbanus

De broers verbouwen bloemkool en venkel op de eigen percelen, aangevuld met huurpercelen tot een oppervlakte van ongeveer 40 hectare. Op die 40 hectare wordt door dubbelteelten een areaal verbouwd van ongeveer 70 hectare, waarvan 60 hectare bloemkool en 9 hectare venkel.


Biologische bloemkool

Tot voor kort ging alles gangbaar, maar sinds drie jaar telen ze samen met het naburige biologisch-dynamische bedrijf Loverendale Ter linde ook biobloemkool. Eerst alleen in de herfst, maar dit jaar voor het eerst ook in de winter. 'Wij hebben de teeltkennis en zij de juiste certificaten en grond. Teelttechnisch valt het ons zeker niet tegen', zegt Louwerse.

Voor biologische herfstbloemkool is er nu nog weinig markt, heeft de teler vastgesteld. De afname daarvan is allemaal al aan vaste telers gekoppeld. Naar de winterbloemkool is er wel goede vraag. Voordeel van het Zeeuwse klimaat is dat je weinig verlies hebt door vorstschade. 'We zijn nog nooit een volledige oogst winterbloemkool kwijtgeraakt', beaamt Henry Louwerse.


Beschikbaarheid zoetwater problematisch

De beschikbaarheid van zoetwater op Walcheren is wel problematisch, net als in veel andere delen van Zeeland. 'Als wij niet heel veel energie hadden gestoken in de beschikbaarheid van zoetwater, hadden we het niet gered', weet Werner Louwerse zeker.

'Je kunt geen goed product leveren zonder voldoende en goed zoetwater. De markt is veeleisend geworden. Je moet topkwaliteit leveren, anders tel je niet mee. We hebben heel droge jaren gehad en ook dit voorjaar is erg droog. Maar dat zegt niets over de rest van 2020.'


de boerderijwinkel van Tuinderij Lobros in Serooskerke in 2020
de boerderijwinkel van Tuinderij Lobros in Serooskerke in 2020 © Peter Urbanus

Het bedrijf heeft veel geld gestoken in watertransportslangen en heeft nu twee haspels. Water kan meestal alleen worden onttrokken uit de bodem. Het oppervlaktewater is op deze locatie te brak, tenzij er veel regen is gevallen. Daarnaast kunnen de broers nog een beroep doen op extra materiaal van een loonwerkbedrijf. Dankzij hun capaciteit aan machines en materiaal kunnen ze nu zeer snel beregenen.


Elke euro terugverdienen

'Als je eerst vijf uur bezig bent voordat alles klaar is om een perceel te beregenen, wordt het uitgesteld vanwege tijdsgebrek en ben je te laat', meent Louwerse. 'Elke euro die we besteden aan beregeningscapaciteit verdienen we terug, daar zijn we van overtuigd. Met zulke droge tijden al binnen één à twee jaar.'

Wat betreft bodembewerking leren de broers steeds bij. Louwerse: 'We gaan steeds meer toe naar voorjaarsploegen. Sinds vorig jaar ploegen we zo ondiep mogelijk. Te veel najaarsbewerking zorgt ervoor dat de grond tijdens zo'n natte winter helemaal dichtspoelt en later niet meer is te bewerken. Dankzij de zachte winter hadden we ook tot in januari onze groenbemesters op het land. Goed voor je bodem. En het kan deels verwering door vorst vervangen.'


Zoetwatervoorraad vergroten

Samen met enkele naburige agrarische bedrijven neemt Tuinderij Lobros deel aan het project Waterhouderij Walcheren, dat sinds 2010 loopt. Behalve een aantal agrarische bedrijven zijn waterbeheerders provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen betrokken bij het project. Net als een aantal externe organisaties, waaronder ZLTO, Aequator Groen & Ruimte, Deltares en de Hogeschool Zeeland. Het grond- en oppervlaktewater op Walcheren is merendeels brak. Bovendien is Walcheren een van de droogste gebieden van Nederland. Maar het land van Tuinderij Lobros ligt op een oude kreekrug met daaronder een zoetwaterbel. De omvang daarvan was te gering om er genoeg water aan te kunnen onttrekken. Bij wijze van proef wordt het zoetwateroverschot door hemelwater in de winter geïnfiltreerd in de kreekrug. Uit metingen blijkt dat dit systeem goed werkt. Belangrijk is nu om zekerheid te krijgen over hoeveel extra water er duurzaam kan worden onttrokken in verhouding tot de geïnfiltreerde kubieke meters water.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer