Kostprijs is crux bij kweek sprinkhanen

De insectenteelt staat volop in de belangstelling als aanvulling op de traditionele veehouderij. De voorspelde jaarlijkse wereldwijde groei is volgens experts 6 procent.

Kostprijs+is+crux+bij+kweek+sprinkhanen
© Michiel Elands

Ondernemers Twan Martens, Stefan Kamps en Willy Westenenk dokteren al vijf jaar een bedrijfsconcept uit, speciaal gericht op veehouders. Martens runt inmiddels een succesvolle kwekerij in Someren. Begin volgend jaar draaien de eerste productielocaties van Sprinkhaan bv. Eind 2020 zouden dat er al 25 moeten zijn.

‘De vraag is groter dan het aanbod, dus de ruimte om te groeien is er’, zegt Westenenk. ‘We zijn zelfs te klein om een interessante partij te zijn voor de voedingsindustrie, dus dat willen we samen realiseren.’

Boeren gaan een vierjarige overeenkomst aan met het bedrijf. ‘De afzet is gegarandeerd en we bieden inventaris, kennis en begeleiding. De bijbehorende investeringen zijn voor de boer en kunnen in vier jaar terugverdiend worden’, stelt Westenenk. ‘Daarnaast gaan we in studieclubs kennis met elkaar delen.’


Kosten kweekmodule

De eerste zes kwekers starten met één module voor de kweek. Kosten: zo’n 50.000 euro. Een volwaardig bedrijf, goed voor een gezinsinkomen en werk voor één man personeel, bestaat uit acht modules. ‘De insectenteelt is arbeidsintensief. Daarom proberen we de boer zoveel mogelijk te ontzorgen.’

De crux is de kostprijs. ‘Na de cyclus van drie weken komt het erop neer wat het eindgewicht van de sprinkhanen is. Daar komt het vakmanschap om de hoek kijken. Wij denken dat veehouders daar erg geschikt voor zijn.’

Focus op motivatie

Geïnteresseerde veehouders kunnen zich aanmelden, maar Sprinkhaan bv gaat na deelname aan informatiebijeenkomsten uitvoerig in gesprek met kandidaten. ‘We kijken vooral naar motivatie, want insectenteelt doe je er niet zomaar even bij.’

Veehouders die goede technische resultaten behalen zijn volgens Westenenk in de regel geschikt. ‘Dan maakt het niet zoveel uit of je koeien houdt en verstand hebt van gras, of dat je pluimveehouder bent en kennis hebt van klimaat.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer