Dilemma+boer%3A+camping+openen+of+sluiten%3F
Achtergrond
© Fotopersbureau Jan Anninga

Dilemma boer: camping openen of sluiten?

Boeren met een camping staan voor een dilemma. Moeten zij hun camping openen of juist sluiten vanwege het coronavirus? De overheid sluit campings vooralsnog niet. Brancheorganisaties Vekabo en SVR laten de keuze aan de ondernemers. 'Het is lastig. Want ga je sanitair verwarmen als er niemand komt?'

Het campingseizoen begint normaal gesproken rond half maart, begin april. Met het mooie weer van de afgelopen dagen waren de eerste gasten ook zeker naar de campings gekomen, stelt voorzitter Ellen Kok van Vekabo. Maar deze mensen blijven nu thuis, merkt ze. 'Er komen veel annuleringen binnen. Mensen hebben geen zin om weg te gaan in deze onzekere tijd. Hun hoofd staat niet naar vakantie.'

Hoewel de campingeigenaren naar verwachting een deel van hun omzet gaan mislopen, probeert Kok ook positief te blijven. 'Stel, we kunnen over enkele weken weer naar buiten en we krijgen heerlijke zomermaanden. Dan kan de vraag wel weer komen. Zeker als mensen misschien meer in eigen land blijven omdat ze angst hebben om bijvoorbeeld naar Italië te gaan.'

Advies SVR en overheid

Stichting Vrije Recreatie (SVR), waar zo'n 1.200 boerencampings bij zijn aangesloten, staat onder druk om te adviseren campings niet te bezoeken. Dat doet de organisatie echter niet, vanwege 'juridische implicaties die aan een dergelijk advies vastzitten'. Zolang de overheid bepaalt dat campings open mogen zijn en er daarin geen beperkingen zijn, blijft SVR die lijn volgen.

Wij lopen 50.000 euro mis, maar geld maakt niet gelukkig

Paul Schouten, melkveehouder en eigenaar van camping De Boersberg

Paul Schouten is melkveehouder in het Gelderse Doorwerth en runt daarnaast camping De Boersberg. Toen het kabinet de sluiting van scholen en horeca aankondigde, sloot hij ook de camping. 'Wij hebben deze strikte keuze gemaakt, want hoe minder contact hoe beter. Hoe wil je dat controleren op een camping? Een camping is een grote besmettingsbron en dit probleem moeten we met z'n allen aanpakken', zegt Schouten stellig.

Even geen inkomsten

Financieel gezien doet de sluiting hem wel pijn. De camping is goed voor zo'n 30 procent van zijn inkomen en was al volgeboekt voor Hemelvaart en Pinksteren. 'Dan praat je echt over heel veel geld, zo'n 50.000 euro, dat we mislopen. Maar geld maakt niet gelukkig en zeker niet gezond', aldus Schouten. 'Dan maar even geen inkomsten.'

• Lees wat er nog meer verscheen over de coronacrisis


Overigens mogen de vijf gasten die al op De Boersberg stonden wel blijven staan. Schouten: 'Dat zijn bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen of die tijdelijk in de buurt werken. We hebben gelukkig zes toiletten, dus zij hebben allemaal een eigen wc gekregen.'

De melkveehouder noemt het 'grote bullshit' om nu als camping wel open te gaan en gasten die annuleren geen geld terug te geven. Gasten van zijn groepsaccommodatie, die ook behoorlijk volgeboekt zit, betaalt hij terug of laat hij gratis omboeken naar een later moment.

'Gebruik je boerenverstand'

Voor ondernemers die dat niet doen, heeft de veehouder geen goed woord over. 'Gebruik toch je nuchtere boerenverstand. Gezondheid is nu even belangrijker dan voor geld gaan. En je wilt toch zeker niet dat verenigingen omvallen omdat je ze wel laat betalen?'

Eigenaar Joyce de Visser van minicamping De Visser in Zoutelande betaalt gasten die annuleren vooralsnog geen geld terug. De camping die zij en haar man runnen naast hun akkerbouwbedrijf is nog gewoon open, al staat er maar één gast. 'Het regent annuleringen, niemand denkt momenteel aan vakantie vieren', zegt De Visser.

Het regent annuleringen, stelt campingeigenaar Joyce de Visser (midden).
Het regent annuleringen, stelt campingeigenaar Joyce de Visser (midden). © Ruben Oreel

Deze foto is vorig jaar genomen, toen er nog geen sprake was van een coronacrisis.

Dat de camping open blijft, kan ook vanwege de faciliteiten. Zo is er privésanitair voor elke campingplek. 'Je hoeft hier niemand tegen te komen. Mensen zijn geen gevaar voor anderen of voor mij.'

'Iedereen verliest'

De Visser zit wel met de annuleringen in haar maag. 'In feite verliest iedereen. Wij laten gasten gewoon betalen. Dat is een triest en naar bericht om te geven, maar het is wel mijn inkomen. Gelukkig hebben we hier een trouwe klantenkring opgebouwd en snappen veel mensen dit. Die zeggen: volgend jaar komen we gewoon weer terug.'

De camping is De Vissers voornaamste inkomen. De akkerbouw is leuk, maar minder bepalend daarvoor. 'In de agrarische tak hebben we ook weleens problemen gehad, maar dat kunnen we wel hebben. Dit niet.' Ze hoopt dat ze na 1 juni nog een stuk van het seizoen kan meepakken. De ondernemer heeft al wat lijntjes uitgeworpen richting de lokale politiek om het kampeerseizoen te verlengen. 'Normaal moeten we in november dicht, maar ik hoop dat de gemeente bepaalt dat we wellicht de hele winter open mogen blijven.'

Vleesveehouder Jan Bloemerts zou op 3 april zijn nieuwe Camperparc Stee in Lhee feestelijk openen. Maar het coronavirus zet hier een streep doorheen. Daar waar de LTO Noord-bestuurder aanvankelijk nog van plan was om zijn camping met zestig verharde plaatsen voor campers bij Dwingeloo te openen, zonder feest en met veiligheidsrestricties, besloot hij donderdagavond dat zijn camperparc 'tot nader order' gesloten blijft.

Sanitairgebouw dicht

'De veiligheidsregio liet donderdagavond weten dat alle sanitairgebouwen dicht moeten. De regels worden dus verscherpt. Maar we willen ook het signaal afgeven dat mensen zich zo min mogelijk moeten verplaatsen en contact met elkaar moeten hebben. Ook al is ons terrein ruim opgezet en zijn veel camperaars zelfvoorzienend.'
De belissing om niet te openen is niet gemakkelijk geweest, zegt Bloemerts. 'We merken dat mensen uit de stad behoefte hebben om naar de natuur te komen. En we hebben fors geïnvesteerd, zo’n 400.000 euro. Dan moet er wel brood op de plank komen. Maar het allerbelangrijkste is nu dat we besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen.'

Vekabo vraagt gemeenten kampeerseizoen te verlengen
Vekabo gaat alle gemeenten in Nederland vragen of het kampeerseizoen verlengd kan worden tot en met december. Dat geeft voorzitter Ellen Kok van de 1.500 leden tellende brancheorganisatie aan. 'Winterkamperen wordt steeds populairder. Boekingen van begin april kunnen de campingeigenaren wellicht doorschuiven naar begin november, of rond kerst als de camping in de zomer is volgeboekt. We hopen hiermee ondernemers een mogelijkheid te geven langer open te blijven.' Bij Vekabo zijn, naast campings, ook bed and breakfasts en groepsaccommodaties aangesloten. Zij sloten hun hun deuren omdat zij geen groepen mogen ontvangen. Voor de ruim 3.100 recreatiebedrijven becijferde LTO Multifunctionele Landbouw vorige week het omzetverlies op 16 tot 18 miljoen euro per maand. Dat kan verdubbelen naar 35 tot 40 miljoen euro als eet- en drinkgelegenheden en recreatiebedrijven langer dicht moeten blijven.


Medeauteur: Tienke Wouda

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer