Opvolger+combineert+teelt+met+recreatie
Reportage
© Peter van Houweling

Opvolger combineert teelt met recreatie

Sander Veldhorst wil het akkerbouwbedrijf in het Zeeuwe Middelburg overnemen van zijn ouders, maar niet op de gangbare manier doorgaan. Hij zoekt naar een verdienmodel voor een combinatie van teelt en recreatie.

Veldhorst komt met een overall met vetstrepen uit de schuur. Hij is de sorteermachine voor de pootaardappels aan het repareren. Techniek is zijn ding. Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkt als productingenieur bij Schiedel Metaloterm in Middelburg, een bedrijf dat gespecialiseerd is in prefab rookgasafvoersystemen.

Tot een jaar of vijf geleden was hij niet zo op de boerderij gericht, vertelt Veldhorst. 'Ik vond mezelf niet zo'n boer.' Hij hielp wel mee als het nodig was, maar daar leek zijn passie niet te liggen.

Toch kwam Veldhorst in zijn loopbaan steeds meer tot de conclusie dat hij niet zijn hele leven elke dag op kantoor wil zitten. 'Het is veel leuker om lekker buiten te werken.' Ook de vrijheid om zelf de koers te bepalen, trekt hem aan. 'Ik wil gewoon ondernemer zijn en geen loonslaaf.'

Dit doe ik ook op mijn werk: gewoon doen, ontwikkelen uitproberen en aanpassen

Sander Veldhorst, akkerbouwer in Middelburg

Gezonde bedrijfsovername

Veldhorst wilde op het bedrijf meer dan gangbare akkerbouw, zoals nu. Hij onderzocht diverse alternatieven. Steeds meer besefte hij dat die alternatieven geen doel waren, maar een middel om zijn echte doel te bereiken: een gezonde bedrijfsovername.

De meest kansrijke manier waarop dat zou kunnen, is doorgaan met gangbare akkerbouw en tegelijkertijd inkomsten genereren met een recreatietak. 'Met recreatie zit je hier wel goed', zegt de jonge ondernemer. Het bedrijf ligt namelijk op Walcheren, tussen de stad Middelburg en de Noordzeekust.

Sander Veldhorst overlegt met zijn vader Gert.
Sander Veldhorst overlegt met zijn vader Gert. © Peter van Houweling

Combinatie van recreatie en teelt

De recreatietak moet wel anders zijn dan een van de vele tientallen minicampings die Walcheren rijk is. Daarvoor zit Veldhorst dan weer net iets te ver van het strand. Hij wil een combinatie van recreatie en teelt die elkaar versterken. Die combinatie wil hij ook benutten om bezoekers bewuster te maken van waar eten vandaan komt. 'Ik denk dat het merendeel daar geen idee van heeft.'

Maar hoe? Misschien was een voedselbos een optie. Veldhorst verdiepte zich daarin, maar kwam tot de conclusie dat hij dat niet wil. 'Dat is te chaotisch. Het moet wel opschaalbaar en te automatiseren zijn.' Al verder denkend kwam hij uit op een soort tussenvorm van een voedselbos en gangbare landbouw: agroforestry.

Bessen, frambozen en wilgen

Op een hoek van 1.300 vierkante meter gaat Veldhorst dat nu uitproberen. Hij plant daar rijtjes bomen en struiken, willekeurig door elkaar. Bessen, frambozen, noten en wilgen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Eerste boom geplant #boom

Een bericht gedeeld door Sander Veldhorst (@sanderveldhorst) op

De rijtjes staan 3 meter uit elkaar, zodat hij er met de trekker tussendoor kan om bewerkingen uit te voeren. De bomen en struiken zijn zo gekozen, dat ze een groot deel van het jaar vruchten en noten opleveren. De oogst van de wilgen is het snoeihout. Dat wordt versnipperd om de bodem te verrijken.

De akkerbouwer weet nog niet zeker wat hij zaait of plant tussen de rijen. Hij denkt aan een akkerbouwgewas. Zijn adviseur ziet er dit jaar liever een groenbemester groeien. Veldhorst denkt dat dit niet nodig is, omdat het perceel twee jaar gras is geweest. Zijn vader huurt van of ruilt met een melkveehouder aardappelland voor grasland.

De pilot komt op 1.300 vierkante meter naast de boerderij.
De pilot komt op 1.300 vierkante meter naast de boerderij. © Peter van Houweling

Pilot

Veldhorst ziet het als een pilot. 'Ik wil kijken of het werkt en of er een markt voor is. Dat doe ik ook op mijn werk: gewoon doen, ontwikkelen, uitproberen en aanpassen.'

De vruchten en noten wil Veldhorst zelf verkopen aan bedrijven in de buurt, zoals restaurants en streekwinkels. Maar dan moet hij wel eerst een serieuze oogst hebben. Dat zal nog enkele jaren duren. Hij ziet wel marktkansen. 'Als ik vertel over mijn project, dan wil iedereen wel een keer komen helpen. Bovendien zie je ook steeds meer lokale voedselinitiatieven ontstaan.'

De pilot is een stapje in het proces naar een nieuw bedrijfsmodel. Een volgende stap is een recreatietak op het bedrijf, bijvoorbeeld een minicamping. De twee zussen van Veldhorst hebben daar wel interesse in. Maar ook dat is nog een zoektocht. Het is een inspirerend, maar tijdrovend proces, constateert Veldhorst.

Drie agenda's

'Ik moet ook nog gewoon werken hè. Ik moet nu met drie agenda's werken, van mijn baan, de boerderij en privé.' Veldhorst werkt nu vier dagen bij zijn baas. Hij overweegt om drie dagen te gaan werken om meer tijd te kunnen investeren in het nieuwe bedrijfsmodel.

Tegelijkertijd is de ondernemer bezig om het bedrijf over te nemen. 'Is dat überhaupt wel haalbaar? Ik ga niet mijn hele leven voor niks werken.' Een gezonde bedrijfsovername is nu zijn belangrijkste doel. 'Ouders blij dat ze met pensioen kunnen, ik blij met een bedrijf waar ik van kan leven. En mijn zusjes ook blij.'

Meer natuurlijke vorm van landbouw
Sander Veldhorst is bezig met een zoektocht naar een natuurlijke vorm van landbouw. Hij oriënteerde zich onder andere op biologische landbouw en permacultuur. Met het ondernemersprogramma Boerenversneller onderzocht hij die optie. Maar hij merkte steeds meer dat dit niet is wat hij wil. Veldhorst leerde in kleinere stappen te denken en doen. 'Hierdoor boek ik meer voortgang, omdat ik anders het overzicht niet meer heb. Er zijn zoveel verschillende opties en uitleggen over natuurlijke landbouw. Daarom ga ik maar beginnen en proberen.' De akkerbouwer vind het leuk om mensen van buiten de landbouw te laten kijken naar zijn plannen. 'Zij hebben soms een frisse blik op zaken die collega's normaal vinden.' De jonge ondernemer houdt ervan om buiten de gebaande paden te gaan. 'Je moet niet te snel denken 'dat mag niet' of 'dat kan niet'. Ik wil eerst een plan maken en als blijkt dat het niet kan of mag, wil ik kijken hoe het wél kan en mag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer