Op+tijd+de+bakens+verzetten+met+sprinkhanen
Achtergrond
© Michiel Elands

Op tijd de bakens verzetten met sprinkhanen

Na vleesvarkens, vleeskuikens en legkippen investeert de 52-jarige Vincent Jansen of Lorkeers uit Den Ham de komende tijd in de teelt van sprinkhanen. Hij begint eind november op kleine schaal en hoopt binnen een paar jaar een flinke stap te zetten.

De Overijsselse Vincent Jansen of Lorkeers is geen man van half werk. Als hij ergens een goed gevoel bij heeft, dan is het schouders eronder, glimlach op en gaan. Zo zullen de sprinkhanen die eind dit jaar komen voldoende hebben aan de sneden van een halve hectare gras. 'Maar ik heb alvast 3 hectare ingezaaid', zegt hij. 'Het mooiste is voor de sprinkhanen.'

In de leegstaande vleeskuikenstal heeft de veehouder, 'met restmaterialen', alvast een geïsoleerde werkruimte gebouwd. Daar vinden straks de belangrijkste werkzaamheden plaats. Gras voeren is één, maar ook het beoordelen van de groei, het monitoren van de juiste temperatuur met behulp van de klimaatcomputer en de oogst – het koelen van de insecten, voordat ze worden ingevroren voor consumptie – zullen de nodige zorg en aandacht vragen.

Aan de keukentafel motiveert Jansen of Lorkeers zijn ondernemerskeuze. Maar niet voordat hij even stilstaat bij het provinciale protest van de boeren in Overijssel. Zelf was hij twee weken eerder op het Malieveld om aandacht te generen voor de knellende situatie van veel boeren en tuinders, nu zijn het de jonge familieleden en werknemers die de tractor naar Zwolle hebben gepakt.

De voederconversie van sprinkhanen is uitstekend

Vincent Jansen of Lorkeers, veehouder in Den Ham

Hard gestraft

Zijn persoonlijke frustratie weet de ondernemer gedoseerd te uiten. Hij laat een filmpje zien van de hakselaars waarmee omstanders met hooi worden bekogeld. 'Mijn vrouw Annet zegt altijd: werk je hard, dan word je hard gestraft. Werk je zacht, dan word je zacht gestraft. En werk je niet, dan word je niet gestraft.'

De pluimveehouder steekt niet onder stoelen of banken hoe het water hem in 2016 aan de lippen stond. Het legkippenbedrijf kwam in financieel zwaar weer, door de sterk stijgende voerkosten.

'Niet de bank, maar de voerleverancier, de eierhandelaar en producent van de hennen hebben me op de been gehouden', zegt Jansen of Lorkeers. 'Dus ik ben er nu wel beducht op om tonnen en zelfs een miljoen aan vreemd vermogen te investeren in de pluimveehouderij. Dat krijg ik in mijn leven niet terugverdiend.'


Verandering markt en maatschappij

Tegelijkertijd ziet de ondernemer de markt en maatschappij in rap tempo veranderen. 'En wij maken wat de markt vraagt. Duurzaam is het toverwoord en de voederconversie van sprinkhanen is uitstekend. De consumptie van dierlijke producten neemt af en de sprinkhaan staat ten opzichte van een koe, varken of kip toch minder hoog aangeschreven. Dat ik een stal leeg heb staan en arbeid over heb, maakt dat de sprinkhanenteelt mij past.'

Daarbij spreidt de veehouder zijn risico's. Hij is in de jaren negentig gestart in de vleesvarkens, heeft daarna de stap naar vleeskuikens gemaakt en heeft een akkerbouwtak gehad. Hij houdt nu met een compagnon 60.000 legkippen op de locatie in Hellendoorn. Bij huis heeft hij 64.000 vleeskuiken volgens het concept Goed Nest Kip, met beperkt antibioticagebruik en een natuurlijk dag- en nachtritme.

Punten van zorg

De vleeskuikens blijven de basis van het boerenbedrijf. Toch ziet Jansen of Lorkeers vooral de toename aan hittegolven en dus het welzijn van de kuikens als punten van zorg voor de toekomst. 'Dat motiveert om naar alternatieven te zoeken. Daarom heb ik een overeenkomst gesloten met Sprinkhaan bv.'

Mochten de hooggespannen verwachtingen van de insectenteelt bewaarheid worden, dan schroomt Jansen of Lorkeers niet om een flinke groei te realiseren. 'We bouwen misschien in de toekomst wel een sprinkhanenstal en willen aan de straat graag iets gaan doen met een proeflokaal', droomt de ondernemer hardop.

Insecten als kippenvoer
De insectenkwekerij belooft booming te worden. Wereldwijd storten honderden bedrijven zich op de dierlijke eiwitproductie en investeerders leggen tientallen miljoenen neer voor de ontwikkeling. Ook de belangstelling voor de land- en tuinbouw zal niet achterblijven. Voor Nederland is in 2016 uitgerekend dat er al 140 keer meer productie nodig is als 1 procent van het kippenvoer vervangen wordt door insecten. Het gaat dan over de eiwitten die gewonnen worden uit de zwarte soldatenvlieg. Tweeduizend insecten hebben voor mensen het stempel 'eetbaar'. Het gaat met name om meelwormen, sprinkhanen en krekels. Voor de teelt is amper water nodig en de ecologische voetafdruk is klein.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer