Burgers+adopteren+landbouwgrond+in+Haarle
Nieuws
© Erik Dolstra

Burgers adopteren landbouwgrond in Haarle

Melkveebedrijf De Oarns Hoeve in Haarle biedt burgers vanaf dit jaar de mogelijkheid een stuk landbouwgrond te adopteren. Ondernemerspaar Peter en Ida Besten en zoon Jelle zaaien hier dan streekeigen bloemen en kruiden. 'In de toekomst is dit mogelijk een leuke bijverdienste', zegt Peter Besten.

De Oarns Hoeve is een extensief bedrijf met zestig koeien nabij het Sallandse dorp Haarle. Op zoek naar nieuwe verdienmodellen besloten de ondernemers het initiatief voort te zetten dat ze voor zichzelf al enkele jaren uitvoerden op kleine schaal.

Langs een maisakker en het grasland waar hun koeien grazen, hopen de ondernemers dit jaar een strook van 700 meter lang en 3 meter breed in te zaaien. Het initiatief heeft de naam Mijnbloemenland gekregen.

Via de website van het bedrijf kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Voor een stuk van 50 vierkante meter betalen zij 20 euro, kleinere percelen zijn ook een optie. Van de donatie worden voor dit groeiseizoen bloemen en kruiden gezaaid.

Natuurinclusief boeren

'Wij staan open voor natuurinclusief boeren', laat Peter Besten weten. 'Maar we zitten hier in een landbouwontwikkelingsgebied en ik vind het nogal tegenvallen hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken. Wat dat betreft kan het voor agrarisch ondernemers een voordeel zijn om in een natuurgebied te zitten.'

Besten besloot de handschoen dan maar zelf op te pakken. 'Dan krijgen we het zelf wel bij elkaar. Iedereen vindt biodiversiteit belangrijk en wij zien het als iets leuks om te doen. Bovendien kan de burger op deze manier ook iets bijdragen en helpt het in het versterken van het boer-burgercontact.'

Informatiemiddag

De ondernemers zorgen op meerdere manieren voor informatievoorziening voor donateurs. Zo krijgen zij precieze informatie over het geadopteerde perceel en worden ze via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden. Bovendien wordt er bij voldoende deelname een informatiemiddag georganiseerd en kunnen donateurs altijd zelf het bloemenland komen bezichtigen.

Er is al zo'n 300 strekkende meter geadopteerd. Niet alleen door mensen uit de directe omgeving van de ondernemers, merkt Besten. 'De helft van de mensen kennen we wel, maar het zijn er steeds meer die we niet kennen. Die vinden ons via sociale media. Binnenkort besteedt ook de lokale krant aandacht aan ons initiatief.'

Besten zegt met Mijnbloemenland niet rijk te gaan worden. 'Maar we gaan er op deze manier ook niet op achteruit, ondanks dat we minder grasland hebben. Het is goed om te kiezen voor positieve reacties. In de toekomst is het mogelijk een leuke bijverdienste.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer