KvK telt kwart meer stoppers, tuinbouw groeit 4 procent

De Kamer van Koophandel (KvK) registreerde landelijk in de eerste twee kwartalen van 2020 78.293 stoppers tegen 62.872 in dezelfde periode van 2019. Dat is een toename van 25 procent. Alleen de land- en tuinbouw (+4 procent) en detailhandel (+32 procent) zien het aantal starters opvallend groeien.

KvK+telt+kwart+meer+stoppers%2C+tuinbouw+groeit+4+procent
© Twan Wiermans

Alle sectoren laten het eerste half jaar van 2020 een verhoging zien van het aantal bedrijfsstoppers, met meer dan 25 procent over het totaal. Uitzonderingen zijn de land- en tuinbouw, met 4 procent meer starters en de detailhandel met bijna een derde extra aanwas.

De toename van starters in de land- en tuinbouw gaat tegen de heersende coronatrend in, blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek die de organisatie vrijdag publiceert. Van de stoppers noteerde alleen de sector financiële instellingen nog een afname in de stoppers van 4 procent, zien de KvK-rekenmeesters.

Meeste stoppers door corona

De sectoren waar de hoogste percentages stoppers zich bevinden zijn ICT en media (+45 procent), zakelijke diensten (+40 procent), industrie (+30 procent) en cultuur, sport en recreatie (+27 procent).

Het aantal starters in de eerste twee kwartalen van 2020 ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2019 is daarentegen afgenomen met 5 procent. Het aantal faillissementen nam in het eerste halfjaar met 5 procent toe ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

Deze cijfers hebben betrekking op de periode waarin de coronacrisis vat kreeg op het Nederlandse bedrijfsleven, laat KvK weten. Het aantal ingeschreven ondernemingen is in de eerste zes maanden van 2020 met 2 procent toegenomen (was 3 procent in 2019) van 2.000.404 op 1 januari 2020 tot 2.035.528 op 30 juni.


Forse verschillen per maand

Per saldo kwamen er sinds 1 januari dit jaar 35.124 ondernemingen bij, blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek. Over de gehele linie zijn er dit half jaar 5 procent minder ondernemingen gestart dan in 2019.

Dit waren er namelijk 112.753 in 2020 versus 118.103 in 2019. Maar in juni, de laatste maand van het tweede kwartaal, loopt het aantal starters wel weer op, constateert KvK. Van een afname in april (-34 procent) en mei (-11 procent) naar een toename van 20 procent in juni.

In het totaal aantal stoppers van 78.293 in het eerste half jaar 2020 is ongeveer 19 procent zogenaamde 'deregistraties' verwerkt, geeft KvK als duiding van bovenstaande cijfers mee. Als het totaal aantal stoppers hiervoor wordt gecorrigeerd, is het aantal stoppers 1 procent hoger dan in 2019, toen er 62.872 stoppers waren.


Vooral ZZP-ers stoppen

Deze deregistraties - zogenaamde ambtshalve uitschrijvingen - zijn op basis van een beoordeling of bedrijven ingeschreven in het Handelsregister nog actief zijn. Deze controle doet KvK door de inschrijvingen in het Handelsregister te vergelijken met het bestand van de Belastingdienst.

Als er uit deze vergelijking blijkt dat een onderneming niet meer actief is, krijgt dit bedrijf een brief van KvK, laat de dienst weten. 'Als de ondernemer hiermee niets doet, dan wordt de onderneming na vier weken uitgeschreven', licht een woordvoerder toe.

In het eerste half jaar van 2020 wordt er dus 25 procent meer gestopt in vergelijking met vorig jaar. De hoge stijging van het percentage stoppers zit met name in de laatste maand van het tweede kwartaal. De stijging van het percentage stoppers zit in dit eerste half jaar van 2020, vooral bij ZZP-ers (26 procent) en parttime ZZP-ers (50 procent).


Provinciaal beeld varieert

De provincies Flevoland (-10 procent), Utrecht (-9 procent), Noord-Holland (-8 procent) laten een hoger percentage in de afname van starters zien dan landelijk (-5 procent). De provincies Friesland en Drenthe laten de grootste toename in de stoppers zien, beide 40 procent ten opzichte van 25 procent landelijk.

Flevoland (13 procent), Noord-Holland (15 procent) en Utrecht (16 procent) hebben percentueel minder stoppers vergeleken met het landelijk beeld. De economische effecten van de coronacrisis verschillen per regio. Om dit provinciale beeld in de toekomst beter te kunnen monitoren, ververst KvK de gegevens van de KvK Regiodata nu ieder kwartaal in plaats van jaarlijks, laat de dienst weten.


Faillietverklaringen

KvK lanceert maandag 13 juli de cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit wordt duidelijk welke regio's meer of minder zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Het aantal faillietverklaringen maakt deel uit van het aantal stoppers dat KvK registreert.

Dit aantal ligt in het eerste halfjaar van 2020 5 procent hoger dan in dezelfde periode van 2019. Het aantal nam toe van 1.529 naar 1.603 in de eerste helft van dit jaar, besluit KvK zijn Bedrijvendynamiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer