Erfonderzoek Ede: veel boeren zijn gestopt

Op meer dan de helft van de agrarische erven in de gemeente Ede is geen agrarisch bedrijf meer aanwezig. Dat blijkt uit een erfonderzoek van de gemeente, dat als input dient voor beleidsontwikkeling voor het buitengebied.

Erfonderzoek+Ede%3A+veel+boeren+zijn+gestopt
© Kijken bij de Boer

Van de nog aanwezige bedrijven heeft zo'n 70 procent een goed tot zeer goed toekomstperspectief, zo laat de gemeente weten in een rapportage over de Inventarisatie Vitaal Buitengebied (IVB), zoals het onderzoek officieel heet. Hiermee brengt Ede de huidige situatie op agrarische erven in kaart en de verwachte ontwikelingen op deze erven.

Op die manier wordt ook duidelijk hoeveel potentiële ontwikkelruimte er is aan de hand van ongebruikte agrarische milieuvergunningen en dient het als input voor een goede ruimtelijke ordening van het buitengebied.


Vertraging door corona

Sinds april 2019 zijn zo'n 1.100 erven bezocht, 70 procent van het totale aantal van 1.500. In verband met de coronacrisis loopt de afronding van het project vertraging op. Ede hoopt nog dit jaar alle erven te hebben bezocht.

In deelgebied Nederwoud en Lunterse Veld/Buurtbos is op 54 procent van de erven geen agrarisch bedrijf meer aanwezig. Van de bedrijven die er nog zijn, heeft 68 procent een goed toekomstperspectief, de rest denkt mogelijk aan stoppen. In het andere deelgebied, Meulunteren, De Valk, Driesprong en Ginkel is op nog maar 43 procent van de erven een agrarisch bedrijf aanwezig. 74 procent van de bestaande bedrijven voorziet een goede toekomst.


Andere bestemming

De gemeente trof in 32 en 48 procent van de bezoeken situaties aan die niet in overeenstemming met de bestemming of vergunning zijn. Daarbij gaat het om niet-agrarische bedrijvigheid, gesplitste woningen en onvergunde bebouwing.

De betreffende eigenaren zijn uitgenodigd om hun mogelijkheden tijdens een buurtspreekuur te bespreken.


Nieuwe werkwijze

De werkwijze van de gemeente is nieuw, zegt wethouder Peter de Pater in de rapportage. 'Bestond een inventarisatie voorheen vaak uit een screening op afstand, vanuit de inventarisatie bereikt de gemeente bewoners in het buitengebied rechtstreeks met een-op-eencontact. We laten oude contacten herleven, maken nieuwe contacten en wijzen bewoners de weg bij vragen of behoefte aan ondersteuning.'

Bij aanvang van het project werd vaak met argwaan naar de gemeente gekeken, zegt De Pater. Inmiddels ziet hij echter een omslag in de houding van bewoners. 'Ze horen van buurtbewoners dat het erfbezoek ook voor henzelf waardevolle informatie oplevert en zorgt voor transparantie waar je binnen de gemeente terechtkunt met je vraag. Daardoor zijn bewoners vaker bereid om het gesprek aan te gaan over hun erf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer