Tweede+Kamer+wil+haast+met+stoppersregeling+nertsenhouderij
Nieuws
© Douwe Korting

Tweede Kamer wil haast met stoppersregeling nertsenhouderij

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Carola Schouten haast maakt met de stoppersregeling voor de nertsenhouderij. Zeker ook om de geruimde bedrijven niet opnieuw te laten opstarten.

Dat werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. Jaco Geurts (CDA) wil zelfs dat de minister eind juni al met een stoppersregeling komt. Volgens Schouten is dat te kort door de bocht. 'Ik moet de regeling goed doorlopen. Ook moet ik zorgen dat er voldoende financiële dekking is voor een dergelijke regeling.'

Verschillende partijen willen met de regeling voorkomen dat geruimde bedrijven opnieuw met nertsen kunnen starten. Esther Ouwehand (PvdD): 'Terwijl de nertsenhouders het erg vinden om te worden geruimd, willen ze wel opnieuw bevolken. En daarmee willen ze opnieuw het risico nemen om te worden geruimd?'


Schouten gaf aan dat ze niet een aparte stoppersregeling kan maken voor alleen de geruimde bedrijven. 'Dan moet ik een regeling maken voor alle bedrijven.' Volgens haar hebben nertsenbedrijven een jaarlijkse cyclus. 'In november wordt bekeken met welke nertsen wordt doorgefokt voor het jaar erop.'


Vervoersverbod

Doordat geruimde bedrijven drie maanden leeg staan, is het dus mogelijk om tijdig weer te herbevolken. Ouwehand ziet overigens mogelijkheden om herbevolking onmogelijk te maken met het vervoersverbod voor nertsen. 'Kan de minister het vervoersverbod niet pas opheffen na overleg met de Tweede Kamer.'

Volgens Schouten blijven de maatregelen van een vervoersverbod in stand zolang er dreiging is. 'Ik wil de Tweede Kamer best informeren wanneer ik het vervoersverbod wil opheffen. Als minister heb ik de bevoegdheid om een vervoersverbod af te schalen. Die bevoegdheid gebruik ik ook indien mogelijk.'

Weer

 • Maandag
  15° / 14°
  60 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  20 %
 • Woensdag
  19° / 13°
  20 %
Meer weer