Kamer+wil+fokverbod+voor+nertsenhouders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kamer wil fokverbod voor nertsenhouders

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het fokken van nertsen. Aanleiding zijn de coronabesmettingen op diverse bedrijven.

Het parlement stemde dinsdag in met een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) en PvdA die voorstelt een einde te maken aan het fokken van dieren die aantoonbaar bevattelijk zijn voor het coronavirus. En die dat over kunnen dragen aan mensen.

De motie volgde op een waarschuwing van het RIVM voor de overdracht van het virus van dieren op mensen. De Kamer stemde ook in met een motie van de PvdD om het vervoersverbod van nertsen in stand te houden zolang het coronavirus blijft rondwaren.


Geruimde stallen niet weer volzetten

Daarnaast wil de Kamer dat eenmaal geruimde nertsenstallen niet opnieuw worden volgezet. Een oproep van de SP aan het kabinet om dat te voorkomen kreeg ook een meerderheid in de Kamer.

Het stopzetten van de getroffen nertsenhouders mag niet gebeuren zonder een fatsoenlijke stoppersregeling. Een voorstel van CDA en GroenLinks om deze voor eind juni 2020 vorm te geven, kreeg eveneens voldoende steun. Dat betekent dat minister Schouten al over een week met een voorstel voor een stoppersregeling moet komen.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer